Työssä tänään ja huomenna

Copyright: Mervi Sensio

Maailma muuttuu ja työelämä sen mukana. Työelämän sivuilla väläytellään kehityksen kulkua, arvojen keikkumista, työelämän muutoksia ja tulevaisuuden uhkia sekä mahdollisuuksia.

Arvojen jäljillä työelämässä
Arvot kumpuavat ihmisten arkisista kannanotoista sekä sanoissa että teoissa. Seuraavassa tutkailemme työelämän arvoja viidestä eri vinkkelistä. (Juttu on vuodelta 1999)

Avoimin silmin työssä ja yhteiskunnassa
Mikään työyhteisö ei toimi irrallaan ympäröivästä todellisuudesta. Työelämässä aktiivisesti toimivat kertovat näkemyksiään siitä, millaiset tekijät heijastuvat työntekijän elämään. (Juttu on vuodelta 2003)

Illan virkut ja aamun torkut työelämässä
Älä unta näe, että nopeassa ja tehokkaassa maailmassamme nukkumista pidettäisiin järin trendikkäänä ilmiönä. On muodikkaampaa olla väsynyt ja kiireinen. (Juttu on vuodelta 2002)

... ja hän teki töitä onnellisena elämänsä loppuun asti.
Eläkepommi uhkaa, ja ennustuksien mukaan työttömyys kääntyy kohta työvoimapulaksi. Pitäisikö mummut ja vaarit saada takaisin töihin ja miten se on mahdollista? (Juttu on vuodelta 2001)

Joka sukupolvi toimii tavallaan
Kokeneemmat katselevat sivusta, kuinka nuoret intoa puhkuen vielä etsivät uomaansa. Työpaikoilla ei törmäyksiltä vältytä, jos toimintatavat ovat liian erilaisia. Sukupolvien kuilu ei kuitenkaan ole väistämätön. (Juttu on vuodelta 2003)

Jokainen on johtaja jossain määrin
Yritysmaailmassa erilaiset johtamisen ismit tuntuvat vaihtelevan jopa hullutuksiin saakka. Idea on pohjimmiltaan silti aina sama: johtamisen päämääränä on organisaation tuottoisa ja tehokas toiminta. (Juttu on vuodelta 2003)

Jos työ ei maistu, pitää etsiä syy
Kiireestä puhutaan paljon, mutta onko sitä? Työhyvinvoinnistakin löpistään, mutta mitä kaikkea se sitten on? Uskaltaakohan kukaan enää pukahtaa olkapään krempasta, väsymyksestä saati vaatia mukavampaa työtuolia, jos naapurinkin firmassa vasta lomautettiin ja irtisanottiin väkeä pihalle? (Juttu on vuodelta 2005)

Kansallinen ikäohjelma tulevaisuuden asialla
Kokemus on kansallinen voimavara! Näin julistaa vuonna 1998 käynnistynyt ja vuoteen 2002 jatkuva kansallinen ikäohjelma, joka varautuu väestörakenteen muutokseen. (Juttu on vuodelta 1999)

Kehittyvä työpaikka pystyy petraamaan
Suomessa halutaan kehittää työelämää paremmaksi, sillä hyvin järjestetyssä työpaikassa voidaan tehdä tehokkaammin töitä ja viihdytään muutenkin paremmin. Näin tavoitellaan pitkiä työuria ja entistä parempaa tulosta. (Juttu on vuodelta 2005)

Kesäduuni kasvattaa työelämätaitoja
Oman rahan hankkiminen on monelle nuorelle ylivoimaisesti tärkein motiivi kesätyön tekemiseen. Ensimmäiset kesätyöpaikat ovat monesti varsin kaukana omasta unelma-ammatista. (Juttu on vuodelta 2004)

Copyright: Mervi Sensio

Kesätyö avaa nuorelle ovia työelämään
Monet työpaikat keikahtavat ainakin hetkeksi päälaelleen, kun vakituinen porukka lähtee lomille ja työtehtävät jäävät kesätyöntekijöiden hoteisiin. (Juttu on vuodelta 2005)

Kesätyötä ei tehdä vain palkan tähden
Monet nuoret painavat kesäduuniaan tilipäivä mielessä kangastellen. Työstä voi saada myös henkistä pääomaa tulevaisuuttaan varten. (Juttu on vuodelta 2002)

Kuntoutus on aina ajankohtaisempaa
Työelämän tahti on tiivis eikä kiireille näy loppua. Eräs tapa hoitaa työkykyä on kuntouttaminen. Miten systeemi toimii, keitä kuntoutetaan ja kuka maksaa viulut? (Juttu on vuodelta 2004)

Luvassa Etelä-Savoon: täystyöllisyyttä
Hyviä uutisia: täystyöllisyyttä on luvassa! Aikaa tosin menee kolmisentoista vuotta, ellei asioihin potkita vauhtia. Mitä on tehtävissä parempia aikoja odotellessa? (Juttu on vuodelta 2000)

Maahanmuuttajiin vasta totutellaan työelämässä
Maahanmuuttajista toivotaan yhtä ratkaisua tulevaisuudessa kummittelevaan työvoimapulaan. Kasvukeskuksissa ulkomaiseen työvoimaan on jo totuttu, kun muualla Suomessa ollaan vasta opettelemassa. (Juttu on vuodelta 2004)

Mistä on hyvät työpaikat tehty?
Hyvä työyhteisö on kaikkien etu. Hyvän työyhteisön tuntomerkkejä on selvitelty valtakunnallisesti ja havaintoja on tehty myös paikallisesti Etelä-Savossa. (Juttu on vuodelta 2001)

Mistä tuntee reilun kaupan tekstiilin?
Kaupoissa vaateostoksilla käyskentelee monenlaista kuluttajaa. Toisille on tärkeää löytää edullinen sesonkituote, toiset ostavat laatua hinnalla millä hyvänsä. (Juttu on vuodelta 2001)

Nuori työntekijä - uhanalainen laji maakunnassa?
Nuoret lähtevät maakunnista työn perään kasvukeskuksiin, ja maakuntien väki harmaantuu muuttotappioalueella. Totta toki. Mutta nuoria ihmisiä myös jää tekemään työtä. (Juttu on vuodelta 2003)

Nyt soi kesäduuniblues
Kesä, loma ja kärpäset. Vaan ei kaikilla, sillä kesäduuniin lähtee moni meistä. (Juttu on vuodelta 1999)

Ovatko toiset tasa-arvoisempia töissä?
Kotoinen tasa-arvokeskustelu tahtoo usein tiivistyä tiskivuorojen jakamista ja roskapussin vientiä koskeviin neuvotteluihin. Työelämässä tasa-arvokysymykset ovat monisyisempiä ja joskus vaikeasti havaittaviakin. (Juttu on vuodelta 2003)

Paremmilla viestintätaidoilla uskaltaa tarttua asiaan
Ja oliko kellään kommentoimista asiaan, esimies kyselee työpaikkapalaverissa. Porukka on hipihiljaa. Kohta nurkan taa kerääntyy ihmisiä ja kommentteja heruu enemmän kuin tarpeeksi. Mikä mättää? (Juttu on vuodelta 2005)

Copyright: Mervi Sensio

Puhtia ja evästä pitkään työtä tehneille
Kerran saatu oppi ammattiin ei enää riitä työelämässä. Pitempään samoja hommia tehneiden aikuisten on hankalampi hahmottaa koulutustarpeitaan ja mahdollisuuksiaan kehittää ammattitaitoaan. (Juttu on vuodelta 2003)

Rohkeasti opinhaluinen pärjää työelämässä
Joskus kauan sitten riitti, kun kävi kiltisti koulunsa, meni töihin ja hoiti hankehommansa hamaan eläkeikään. Nykyään on tavallista, että parhaassa työiässä olevien aikuisten on piipahdettava työuralta opintielle päivittääkseen osaamistaan. (Juttu on vuodelta 2002)

Terveenä työssä ja eläkkeellä - aikuiset kertovat
Monilla yli viisikymppisillä on mittava työura takanaan. Palkkatyöhön lähdettiin jo viisitoistavuotiaana, pian kansakoulun ja kenties kurssien jälkeen. Perheen perustamisessakaan ei aikailtu nykyiseen tyyliin. (Juttu on vuodelta 2002)

Turvattomuus murentaa työpaikkoja
Viime aikojen uutisvirta tuntuu marssittavan esiin loppumattoman lomautettujen ja työttömien jonon, vaikka samaan aikaan nähdään enteitä siitä, että valoisammat ajat työmarkkinoilla olisivat koittamassa. Syypääksi tilanteeseen on helppo nimetä kasvottomat markkinavoimat. (Juttu on vuodelta 2003)

Työhyvinvointi - yhteinen, mutta jokaisen oma asia
Lomien rippeetkin on pidetty ja energiaa pitäisi piisata pitkälle syksyyn. Mitä olisi tehtävissä, ettei akusta hupene virta ennen aikojaan? On aika tarkastella työhyvinvointiin liittyviä kysymyksiä - nyt kun vielä jaksaa. (Juttu on vuodelta 2003)

Työllistyminen teettää töitä
Monilla aloilla kannetaan huolta työpaikkojen säilymisestä. Miltei samaan hengenvetoon muistutellaan, että työvoimasta tulee pian pulaa. Mitä rakennetyöttömyys on - ja mitä sille on tehtävissä? (Juttu on vuodelta 2003)

Työn teettämisen etiikka -mitä se on?
Lukuisat seikat vaikuttavat tyyliin, jolla työtä teetetään. Mitä tekoa siveysopilla on markkinavoimien myllerryksessä? (Juttu on vuodelta 2000)

Työntekijänä täällä Euroopassa
Monien suomalaisten on edelleen vaikea mieltää oma eurooppalaisuutensa. Syrjästäkatsojan roolia perustellaan usein tiedon puutteella. Infoa on kyllä saatavilla, jos on motivaatiota ottaa selvää. (Juttu on vuodelta 2004)

Työntekijät mukana muutoksessa
Mikä meitä ajaa muuttumaan? Piileekö meissä pieni ritari, alati valmis käymään päin uusia seikkailuja ja lohikäärmeitä? Vai löytyykö sittenkin pikku marmattaja, joka haluaisi puuhata rauhassa sitä mitä ennenkin? (Juttu on vuodelta 2000)

Työssäoppiminen - vanha konsti uudessa pussissa?
Joillakin aloilla opiskelijat ovat vanhastaan saaneet työn syrjästä kiinni jo opintojen alkumetreillä. Toisilta aloilta on saattanut valmistua yhtäkään työpaikkaa näkemättä. Nykyään jokaiselle ammattiopiskelijalle on löydyttävä tekemistä työssäoppimisjaksojen ajaksi. (Juttu on vuodelta 2001)

Työuupumus - totta vai tarua?
Onko työuupumus muoti-ilmiö vai uusi kansantauti? Uupumuksesta melutaan paljon ja käsitykset vaihtelevat äärestä toiseen. (Juttu on vuodelta 2000)

Copyright: Mervi Sensio

Vuorovaikutus on yhteistyön avain
Unelmien työpaikassa työ luistaa, kommunikaatio pelaa, tiedotus kulkee ja ihmiset jopa viihtyvät. Tosielämässä kuitenkin toisinaan takkuaa. Työyhteisö on monisäikeinen verkosto. (Juttu on vuodelta 2001)

Yhteisin tavoittein on parempi tehdä töitä
Henkilöstöryhmien välinen yhteistoiminta on poikaa. Se nimittäin ajaa työpaikan yhteisiä asioita eteenpäin. Se auttaa ymmärtämään jokaisen työntekijän tärkeyden työyhteisössä ja parhaimmillaan tuo tehokkuutta kun kaikki puhaltavat kohti yhteisiä tavoitteita. (Juttu on vuodelta 2005)

Yrityksen menestys on yhteinen asia
Menestyvän yrityksen salaisuus on paljastettu! Menestyvä yritys on uusia työn muotoja organisoiva ja joka suuntaan yhteistyökykyinen. Parhaiten tuloksiin päästään yhteistoimin. (Juttu on vuodelta 2000)