Työssäoppiminen - vanha konsti uudessa pussissa?

Copyright: Auli Kekkonen

Joillakin aloilla opiskelijat ovat vanhastaan saaneet työn syrjästä kiinni jo opintojen alkumetreillä. Toisilta aloilta on saattanut valmistua yhtäkään työpaikkaa näkemättä. Tavallisesti työharjoitteluksi riitti kuukauden päivät. Nykyään jokaiselle toisen asteen ammattiopiskelijalle on löydyttävä tekemistä työssäoppimisjaksojen ajaksi. Mutta miten?

Kouluissa pitäisi tietää, millä opeilla nykynuori parhaiten pärjää työelämässä. Työpaikoilla pitäisi tietää, millaisia eväitä opiskelijoitten reppuun on koulussa ehditty pakata ennen ensi kosketuksia työelämään. Koulun ja työelämän yhteistyöhön tähtäävä työssäoppiminen teettää töitä niin koulutuksen järjestäjillä kuin yrityksilläkin. Miltä nykymeno näyttää ammattiopissa olevista nuorista?

Työssäoppiminen haastaa kehittymään yhdessä
"Parhaimmillaan koulun ja työelämän yhteistyö motivoi opiskelijoita, tuulettaa opettajia ja hyödyttää kaukokatseista työnantajaa", näkee projektivastaava Markku Korhonen Mikkelin ammattioppilaitoksesta. Korhonen myöntää työsarkaa riittävän, sillä työssäoppimisen tavoitteita ja periaatteita ei tunneta vielä kovin hyvin.

Copyright: Auli Kekkonen

"Kommunikointi työpaikoilla on parasta ja hankalinta"
Pukuompelijaksi Mikkelin ammattioppilaitoksessa opiskeleva Piia Härkänen kertoo työssäoppimisesta vaatetusalalla. Etelä-Savossa ei ole liiemmin perinteistä tekstiiliteollisuutta, mutta oppimispaikkoja kuuluu olevan tarjolla yllin kyllin.

"Aika meni nopeasti oikeassa työssä"
Ari-Pekka Immonen ja Janne Siiskonen opiskelevat sähkövoimatekniikkaa Mikkelin ammattioppilaitoksessa ja valmistuvat kevääksi. Kumpikin on saanut työssäoppimisjaksollaan tehdä oikeita sähkötöitä, Janne rakennuksella ja Ari-Pekka sähköliikkeessä. Mitä hyötyä koulun opeista on ollut ja mitä oppii ainoastaan työpaikalla?

"Työpaikalle on tultu oppimaan"
Sosiaali- ja terveysalan ammatti-instituutissa opiskeleva Mia Puntanen tähtää lähihoitajaksi. Hänestä työssäoppimisjaksot ovat olleet monipuolisia ja vaativia. Miasta on tärkeää, että opiskelijan ohjaamiselle löytyy tarpeeksi aikaa.

Videossa kertovat omien opintojensa käytännönläheisyydestä Mikkelin ammattioppilaitoksen opiskelijat. Video on kuvattu SAK-päivillä 12.10.2001 Mikkelissä.


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 4 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8), ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on toimittanut Sippo Seurujärvi ja sen on kuvannut Ville Häkkinen ja leikannut Jaakko Oranen. Tuotannon ohjaajana on toiminut Matti Markkanen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: