Joka työssä on omat riskinsä

Copyright: Auli Kekkonen

Täysin turvallista ammattia tuskin on olemassakaan. Jokaisessa työssä on omat riskinsä ja vaaransa. Niiden tunnistaminen ja huomioon ottaminen on tärkeää, jotta työ sujuisi mahdollisimman jouheasti ja tekijä välttyisi vaaratilanteilta. Mitä turvallisuus tarkoittaa eri aloilla?

Näyttävät tapaturmat ja onnettomuudet saavat yleensä julkista huomiota. Työmailla sattuu kuitenkin eniten erilaisia pieniä nyrjähdyksiä, viiltoja ja liukastumisia, joista kaikkiaan koituu kallis lasku sen lisäksi, että työntekijöiden hyvinvointi kärsii. Tekevälle ei välttämättä tarvitsisi sattua, sillä onnettomuudet ovat estettävissä. Kyse ei ole pelkästään asianmukaisista suojalaitteista ja työmenetelmistä - myös turvallisuusasenteiden pitää olla kunnossa.

Turvallisuus on oltava aina mielessä
Viimekesäinen Unto-myrsky teki jälleen tiettäväksi, kuinka sähkölaitosasentajat tekevät työtään ilmojen armoilla vaikeissakin maasto-oloissa. Työsuojeluvaltuutettu Reijo Mikkanen kertoo turvallisuudesta osana asentajan ammattitaitoa niin päivystyskeikoilla kuin normaalihommissakin.

Copyright: Auli Kekkonen

Aineiden kanssa tarvitaan suojaimia
Kemianteollisuudessa työskentelevien arkeen kuuluu kemikaalihöyryiltä ja -roiskeilta suojautuminen erilaisten suojalaitteiden avulla. Pääluottamusmies Tapio Hämäläisen mukaan myös työmenetelmiä kehitetään koko ajan yhä turvallisemmiksi.

Rikollisuus on tullut röyhkeämmäksi
Vartija-vahtimestari Jukka Pöntisen työhön kuuluu huolehtia kaupan työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuudesta. Työssä ei kuitenkaan saa olla turhan yksiniitinen, sillä pelisilmää ja neuvottelutaitoa tarvitaan varsin vaihtelevien tilanteiden varalle.

Enemmän koneita, vähemmän lapiomiehiä
Kunnan hommissa teknisellä puolella paiskitaan töitä ihmisten ilmoilla ja varsin usein myös liikenteen seassa kesät talvet. Erilaista kalustoa tarvitaan sirkkelistä kaivinkoneeseen ja siimaleikkurista suurteholinkoon. Työsuojeluvaltuutettu Pekka Lepistö kertoo alan teknistymisen mukanaan tuomista muutoksista.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: