Työuupumus - totta vai tarua?

Onko työuupumus muoti-ilmiö vai uusi kansantauti? Uupumuksesta melutaan paljon ja käsitykset vaihtelevat äärestä toiseen. Joidenkin mielestä kyse on pelkästä tärkeilystä ja toiset taas näkevät uupumuksen merkkejä jokaisessa vetämättömyyden hetkessä. Mistä oikein on kyse?
Isoista otsikoista tulee mieleen, että tyypillisin tapaus on lievässä uutispimennossa ollut julkkis, jolle kahden viikon stressiloma jossain kaukana on antanut aivan uutta potkua. Uupumuksesta perillä olevat tahot kuitenkin tietävät, että toipumisprosessi vaatii reilusti aikaa.

Pintavaahdon alta paljastuu, että työuupumusta koetaan työntekijöiden keskuudessa laajalti. Jos työ on ollut rankkaa ennenkin, se on silti antanut turvallisuuden tunteen. Työelämän nopeat ja rajut muutokset vievät pohjaa elämänhallinnan ja selviytymisen tunteilta. Kiristynyt tahti ja kasvaneet vaatimukset ovat sitten omiaan viemään ihmisestä loputkin mehut.

Inhimillisille voimavaroillekin arvoa
Työympäristösihteeri Raili Perimäki on työhyvinvoinnin asiantuntija. Hän valaisee meille ilmiön mittasuhteita ja merkitystä.

Uupumukselle ei ole yhtä kaavaa
Työterveyshoitaja on usein henkilö, jonka puoleen käännytään ensimmäisenä. Marja Hermunen tuntee jaksamisongelmat.

Hallitsematon kaaos on rasittavinta
Ravintola-ala on kokenut mullistuksia, joiden vauhdissa on vaikea kestää. Pitkään alalla ollut Raili Purhonen pohtii ajan ilmiöitä

Teollisuuden kuormitustekijöistä
Työn fyysisiä kuormittavuustekijöitä pystytään mittaamaan, mutta kuinka on psyykkisen kuormituksen laita? Työsuojeluvaltuutettu Mauri Asikainen kertoo.

Eräs tarina työuupumuksesta
Työuupunut saattaa käydä ylikierroksilla pitkään, ennen kuin terveys romahtaa. Hoidon alussa hän saattaa vielä arvella selviytyvänsä parissa viikossa työkuntoon. Näin kävi Annellekin.

Linkkejä:

Työuupumus Suomen työikäisellä väestöllä (Kalimo R. & Toppila S.) - Raportin tiivistelmä Työsuojelurahoston palvelimelta
Liika työ - tunnollisuus - kärsimys - murtuminen - vakava työuupumus

© Nettiradio Mikaeli / Auli Kekkonen 2000