Urapolun alkutaipaleilla

Copyright: Auli Kekkonen

Ennen kuin koulut on käyty ja oman uraputken pää löytynyt, nuoret saavat ensi kosketuksensa työelämään kesätöissä ja erilaisilla harjoittelujaksoilla. Työelämän pelisääntöihin oppiminen on monelle urapolullaan ensi askeliaan ottavalle nuorelle uudenlainen elämys. Mutta millainen? Siihen voi paljon vaikuttaa itsekin.

Nuorelle kesätyöntekijälle työkokemuksen merkitys ei välttämättä avaudu hetkessä. Tehdyn työn arvo kirkastuu monelle vasta sitten, kun kokemusta on jo päässyt kertymään runsaammin. Harvat tulevat ajatelleeksi, että työnantajilla on taipumus arvostaa nuorta, joka on reippaasti tarttunut myös sellaisiin hommiin, joilla ei ole mitään tekoa varsinaisten uratoiveiden kanssa.

Viisi viikkoa haravan varressa
Viheralueitten hoitaminen on monelle ihka ensimmäinen kokemus palkkatyöstä. Väkeä tarvitaan paljon ja työhön otetaan myös koululaisia, joiden on ikänsä puolesta vaikea saada muuta työtä. Puutarhuri Janne Ukkonen Mikkelin kaupungilta perehdyttää uusia kesätyöntekijöitä, ja kertoo, mitä nuorilta voi vaatia.

Kaikesta työstä oppii jotain
Nuoreksi mieheksi Janne Strömberg on ehtinyt tehdä monenlaista: kokemusta on muun muassa putkiliikkeestä, puhelinmyynnistä ja rauhanturvaamisesta. Nykyisin hän paiskii kesätöitä Ahlstrom Glassfibre Oy:llä varastohommissa ja opiskelee talvet tietotekniikkaa. Janne pohtii työelämästä tähän mennessä saamaansa oppia.

Copyright: Auli Kekkonen

Työharjoittelijana oppii valtavasti
Juha Tulla tähtää ammattiin metallialalla. Hän opiskelee käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa Ikaalisissa ja suorittaa opintoihin kuuluvaa työharjoittelua Opa Oy:llä Mikkelissä työpaikkaohjaaja Jarkko Haposen opastuksella. Miehet kertovat, kuinka homma toimii.

Menetkö itse vai laitatko äidin asialle?
Nuoren työntekijän neuvokkipalstalla annetaan sekä hyviä että huonoja vinkkejä työnhakuun ja urapolun alkutaipaleille. Jokainen idea on testattu tosielämässä.

Johtajaksi voi olla vaikea päästä, jos juoksupojan pestit eivät ole aikanaan kelvanneet. Nuori saattaa tehdä itselleen karhunpalveluksen, jos vain jahtaa laput silmillä unelmiensa työtä vuodesta toiseen. Pyrittiinpä sitten mille alalle hyvänsä, ensimmäiset tehtävät ovat harvoin yhtä mielenkiintoisia ja vastuullisia kuin ne haasteet, joita annetaan vasta sitten, kun tietoa ja kokemusta on jo karttunut.