Yhteisin tavoittein on parempi tehdä töitä

Copyright: Mervi Sensio

Henkilöstöryhmien välinen yhteistoiminta on poikaa. Se nimittäin ajaa työpaikan yhteisiä asioita eteenpäin. Se auttaa ymmärtämään jokaisen työntekijän tärkeyden työyhteisössä ja parhaimmillaan tuo tehokkuutta kun kaikki puhaltavat kohti yhteisiä tavoitteita. Mutta kuinka monella työpaikalla tiedetään, mitä kohti porhalletaan ja mitkä ovat työn tekemisen tavoitteet? Ovatko henkilöstöryhmien väliset suhteet kunnossa? Onko näistä asioista edes puhuttu? Tässä jutussa yhteisiä tavoitteita udellaan apteekissa, vaneritehtaassa ja myyntiliikkeessä. Tutkija kertoo eri näkökulmista, mitä tutkimukset tietävät yhteisen toiminnan voimasta.

Apteekissa on tarkka hierarkia, mutta yksi tiimi
Apteekissa jos missä on hierarkinen järjestys työntekijöiden välillä. Tässä apteekissa ei kukaan ole kuitenkaan enemmän tai vähemmän kuin muut. Kaikki kuuluvat yhteen tiimiin, lääketyöntekijä Elina Yletyinen sanoo.

Tehtaassa yhteinen henki on ainakin juhlapuheissa
Juhlapuheissa korostetaan yhteisiä tavoitteita ja niillä on koetettu luoda yhteistä henkeä, mutta eihän se käytännössä niin helppoa ole. Hyvän työilmapiirin ja työmotivaation rikkoo yksikin pahaa ilmaa puhaltava henki. Näin juttelee Unto Nousiainen, Pelloksen vaneritehtailla työskentelevä koneasentaja, joka on työpaikkaansa tyytyväinen.

Copyright: Mervi Sensio

Titteleistä vapaa keskustelu tuo myyntiliikkeessä tulosta
Kaihdinmyyjä Leena Kaukosen mielestä yhteisistä tavoitteista pitäisi puhua ja kaikkien pitäisi sisäistää, että tätä tehdään yhdessä, jotta meillä kaikilla olisi huomennakin töitä. Hyvä yhteispeli vaatii reilua keskustelua ilman titteleitä. Se onnistuu Kaukosen työpaikassa.

"Keskeistä on, että henkilöstöryhmät toimivat yhdessä"
Työelämässä on erilaisia toimijoita, joilla ainakin periaatteessa on samanlainen tavoite ja toive; hyvä elämä. Tutkija Kimmo Kevätsalo toteaa, että keskeistä menestymisen kannalta on, että työpaikolla eri henkilöstöryhmiin kuuluvat toimivat yhdessä, kohti yhteisiä tavoitteita.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: