ÄKSYT ÄMMÄT - mukavampia kuin nimi antaa uskoa

Liisa Klippel (vas.) ja Minna Murtonen Pihlajapuun portailla. Copyright: Maija Loginen

Monien mielestä Nurmeksen matkailu käsittää pelkästään Bomban ja Hyvärilän alueet ja toiminnot. Nurmeksessa toimii myös useita pieniä majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksiä. Äksyt Ämmät sai alkunsa tuohitötteröstä. Siitä tuohitötteröstä, jota pyöriteltiin yhdellä lukuisista Nurmeksen alueella järjestetyistä matkailun ohjelmapalvelukursseista. Siitä tuohitötteröstä, johon piti kirjoittaa hieno mainoskirje. Niitä piti tehdä monta kappaletta ja sitten ne lähetettäisiin ja sitten tulisi paljon asiakkaita, kun se tuohitötterö on niin hieno...

Jo vuosia matkailun parissa toimineet Liisa Klippel ja Minna Murtonen tulivat yhdessä siihen tulokseen, ettei ohjelmapakettien markkinointi voi olla niin vaikeaa. Tuohitöiden sijasta Minna ja Liisa ottivat yhteyttä omatoimisesti eri matkatoimistoihin ympäri Eurooppaa epämuodikkaasti faksilla. Vaikka useat keskieurooppalaiset matkatoimistot ilmoittivat olevansa kiinnostuneita yhteistyöstä heidän kanssaan eivät paikalliset suuret majoitusyritykset uskaltaneet lähteä mukaan. Tästä "äksyyntyneenä" Liisa ja Minna perustivat oman yhteisen yrityksen ja päättivät hoitaa asian itse.


Äksyjen Ämmien alkutaival
Ensimmäinen markkinointimatka
Markkinointi
Nimi Äksyt Ämmät


Äksyt Ämmät on nyt toiminut reilut seitsemän vuotta. Aluksi Liisa ja Minna keskittyivät ohjelmapalveluihin, mutta reilun vuoden ajan heillä on ollut oma majatalo Pihlajapuu, joka sijaitsee Salmenkylän lakkautetulla koululla noin 20 kilometriä Nurmeksen keskustasta Joensuuhun päin.


Majatalo Pihlajapuu


Toiminnan alusta asti tärkeä osa-alue on ollut "vain naisille" suunnattu matkailu. Saksassa matkoja järjestää matkatoimisto Frauenreisen. Äksyt Ämmät on Suomen ainoa yritys, jonka järjestämiä ohjelmapaketteja Frauenreisen välittää.


Frauenreisen - vain naisille


Äksyjen Ämmien etuna on saksalaisen kulttuurin tuntemus. Ennen muuttoaan Nurmekseen Liisa asui useita vuosia Saksassa ja tutustui näin paikallisiin tapoihin. Matkalaisia valmennetaankin suomalaisen kulttuurin eroavaisuuksiin.

Äksyt Ämmät ja ensi kesän ohjelman suunnittelu. Copyright: Maija Loginen
Saunaeksotiikkaa
Ruokailusta


Tulevaisuuden suunnitelmissa on yhteistyön tehostaminen muiden Ylä-Karjalan maaseutumatkailuyrittäjien kanssa. Pieni ei yksin pysty tekemään paljoakaan, yhdessä voi saada aikaan enemmän. Pienestä kaikki on kuitenkin aloitettava.

Ai niin se tuohitötterö, se taitaa olla tekemättä vieläkin...

Linkki: