Mari Saravon villamaskotit keikkuvat japanilaisten kännyköissä

Copyright: Mervi Sensio

Mikkeliläisen Mari Saravon unelma-ammatti oli parturi-kampaaja. Unelman toteuttamiseksi hän kävi jo koulunkin, mutta päätyi lopulta käsityöyrittäjäksi. Nykyään Saravon huovutetut villatuotteet keikkuvat monien suomalaisten korvissa ja rinnuksissa ja japanilaisten kännyköissä. Käsityöyrittäjyys on ihanaa, tuumaa tekijä viiden vuoden kokemuksella.

Mari Saravolle oli jo varattu kampaajatuoli isän yrityksestä, kun tyttö valmistui koulusta, mutta jokin veti muualle. Saravo lähti jatkamaan opiskelujaan puualalle. Jo silloin hän tiesi, että yrittäjä hänestä joka tapauksessa tulee. Ehkä päätökseen vaikutti isältä saatu yrittäjän malli ja yrittäjyyteen johdattelivat myös isän sanat: kun menee töihin ja katsoo peiliin saa tietää, millä tuulella työntekijät ovat.


Opiskeluista toiseen ja lopuksi Tukkipuotiin


Alkuun Saravo aikoi keskittyä puuhun. Opintojen jälkeen hänelle tuli yllättäen tilaisuus lähteä mukaan Tukkipuotiin, joka on osuuskuntamuotoinen lahjatavaraliike Mikkelissä. Sinne Saravo valmisti pikaisella aikataululla myyntiin erilaisia puutuotteita, perinneleluja, kaappeja ja hyllyjä. Villa tuli kuitenkin aika nopeasti kuvioihin mukaan. Uuden materiaalin ensimmäisen virka oli muotoutua ritsapalloksi.


Villa jalostui moneksi helposti


Uusien tuotteiden ideoiminen on ollut Saravolle aina helppoa. Ne tulevat itsestään, mielikuvituksesta. Samalla kun tuotteet monipuolistuivat, putkahteli sieltä täältä kyselyjä, saako tuotteita myyntiin muuallekin. Pikku hiljaa asiakaspiiri laajeni ja laajeni. Monet jälleenmyyjät ovat löytäneet Mari Saravon myös messujen kautta, joita hän on säännöllisesti kierrellyt. Eräillä messuilla käsityöyrittäjä sai kontaktin Japaniin ja tällä hetkellä tuo asiakkuus työllistää useita kuukausia vuodessa. Muitakin ulkomaanlinkkejä on muodostunut.

Mari Saravo. Copyright: Mervi Sensio
Japanin linkki syntyi messuilla


Jotkut tuotteet tulevat myyntiin, toiset jäävät kokeilujen jälkeen vain kokeiluksi. Jos joku tuote lähtee myyntiin, Saravo tekee ensin pienen erän ja katsoo, kuinka tuote menee kaupaksi. Tärkeintä tuotteissa on, että ne näyttävät tekijältään ja että niillä on myös kaupallinen arvo. Joskus tilausmäärät ovat niin suuria, että keikauttavat tekijän nurin lattialle vaikeroimaan, kuka tilatut tuotteet valmistaa, sillä kaikki tuotteet valmistuvat yrittäjän omilla käsillä ja käsiä on rajallinen määrä. Onni on, että vaikka työtä on välillä yli äyräiden, työn tekeminen on Saravosta mieluista. Hän valmistaa tuotteet suomalaisesta villasta ja tekee niitä siellä, missä on mukavinta sillä hetkellä. Vaikka mökillä rantakalliolla. Viiden vuoden yrittäjäkokemuksella hän on myös huomannut, että ihminen tarvitsee työpäivien lomaan vapaapäiviä, vaikka työ olisi kuinka mieluista.


Ideat syntyvät itsekseen, tuotteet töitä tekemällä
Väriä ja jujua


Jos Mari Saravo voisi palata nyt lähtökuoppiin viiden vuoden päähän, hän etenisi yrittäjänä samalla tavalla. Mikään ei kaduta. Tukkipuoti oli hyvä paikka aloittaa, sillä käsiyöyrittäjän suuri haaste on saada tuotteet myyntiin ja Tukkipuodin kautta se onnistui helposti, sillä myyntitilat, myyminen ja markkinointi tehtiin yhdessä muiden kanssa ja yhteinen myyntipaikka sitoi tekevät kädet vain muutamaksi päiväksi kuukaudessa. Alkukankeutta Saravo muistaa tunteneesa hintojen suunnittelussa, mutta kun yksi tuote sai hintalapun seurakseen, lähtivät myös muut hinnat muotoutumaan. Nyt Saravo toteaa, että hinnoissa pitäisi olla yhä tarkempi. Yrittäjän pitäisi tietää, paljonko tuotteen tuottaminen maksaa.


Tavallinen käsityöyrittäjän työpäivä


Copyright: Mervi Sensio

Saravo on tyytyväinen siihen elantoon, minkä käsityöyrittäjyys antaa. Hän on myös tyytyväinen yrittäjyyteen, sen tuomaan vapauteen tehdä töitä omalla tavalla. Yrittämisen sanotaan olevan riskin ottamista, mutta Saravo ei ole missään vaiheessa tuntenut riskiä, sillä hänen ei tarvinnut ottaa lainaa ja työtilatkin löytyivät vanhempien kotoa. Saravon mielestä on väärä käsitys, että vain harvat ja rohkeat lähtevät yrittäjiksi, sillä yrittäminen voi olla myös tavallinen ja helppo valinta. Nuori käsityöyrittäjä tietää, että kyse on nimen omaan valinnasta. Jos joku haluaa päättää itse työaikansa ja tehdä töitä auringossa, pitää valita sellainen tie, jossa voi näin tehdä.


Yrittäminen oli tuttua ja tavallista jo alussa
Suunnitelmasi tulevalle?Takaisin