Kaunein kavionkopse lähtee oikein sovitetusta kengästä

Copyright: Mervi Sensio

Ilkka Kero nakuttaa viimeistä naulaa suomenhevosen kavioon. Rautakenkä kiiltelee uutuuttaan. Hevonen seisoo hiljaa paikallaan ja höristelee korvia taaksepäin. Yleensä hevoset ovat ihan mukavia asiakkaita, Ilkka Kero juttelee. Ne seisovat nätisti ja antavat sepän tehdä työt rauhassa. Mutta on niitäkin, joiden kanssa joutuu neuvottelemaan. Ilkka Kero on ammatiltaan kengitysseppä. Hänenlaisiaan kengityssepän tutkinnon suorittaneita on Suomessa vain joitakin kymmeniä.

Ilkka Kero on kengittänyt hevosia vajaat kymmenen vuotta. Alkuun hän teki töitä sivutoimisena ja nyt joitakin vuosia elanto on irronnut kokonaan kengittäjänä. Ura alkoi omasta tallista, jossa tälläkin hetkellä kaurojaan rouskuttelee useita kavioeläimiä. Useimmat kengittäjät Suomessa ovat oppineet sepän taidot tekemällä, mutta Ilkka Kero toteaa, että teoriatieto on tässäkin ammatissa tärkeää. Kero itse on suorittanut kengityssepän ammattitutkinnon Ypäjän hevosopistossa. Siellä oppia antoivat ulkomailta saapuneet asiantuntijat sekä suomalaiset eläinlääkärit. Tätä nykyä Keroa voisi kehaista Suomen parhaaksi kengittäjäksi, sillä hän voitti alan SM-kilpailut keväällä 2003.

Ilkka Kero. Copyright: Mervi Sensio

Videolla Ilkka Kero näyttää, miten hevoselle löytyy sopivat menomonot.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 6 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon toimitti Mervi Sensio ja sen kuvasi sekä editoi Matti Markkanen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: