Sisältötuotannosta itäsuomalaiseksi vahvuudeksi?

Copyright: Kirsti Vuorela

Tietotekniikan ihmemaasta rakennetaan nyt yhtä innolla sisältöjen Suomea. Suuri kysymys on, nouseeko Nokia-Suomen rinnalle sisältöyhteiskunta, jonka tuottamilla palveluilla ja elämyksillä on vientinäkymiä? Uudet digitaaliset jakelukanavat mahdollistavat uutta tekemistä ja kehitystyötä, mutta toteutuuko alueellinen näkyminen kuten juhlapuheissa esitetään? Näitä asioita pohtii kolme näkijää ja tekijää.

Toimiva sisältö on palveluja ja elämyksiä
Harri Saukkomaan urakehitys kuvastaa viime vuosien mediamyllerrystä: lehtitaustainen journalisti havitteli omaa tv-kanavaa, oli luomassa yhtä johtavista kotimaisista Internet-palveluista ja toimii nykyään Yhtyneiden Kuvalehtien julkaisujohtajaksi. Internetin toimiva sisältö on hänen mielestään yhä enemmän ihmisten itse tuottamaa sisältöä, palveluja ja elämyksiä.

Tärkeää olisi tehdä sitä, mitä parhaiten osataan
Tetta Jounela luotsaa kauppa- ja teollisuusministeriön sisältötuotantohanketta. Hänen pakeilleen päätyvät julkista rahoitus mielivät yritykset, joilla saattaa olla kaupallisesti hyödynnettäviä tuotteita tai sisältöjä. Konkreettinen tekeminen ei ole muuttunut mihinkään; tärkeää on, että propelipäät tekevät, mitä parhaiten osaavat parhaiten ja jättävät muun muille, miettii Jounela ja suosittaa, että palveluja kannattaisi kehittää sisältöjen suurkuluttajalle: keski-ikäiselle tantille, jolla on aikaa ja rahaa.

Olen jalkautunut digitaalisesta todellisuudesta
Sisko Heiskasen todellisuutta on kuopiolainen Yhden Naisen Teatteri: "on paljon ihmisiä, jotka ovat kaukana digitaalisesta maailmasta, on kiinnostavaa kuunnella ihmisiä, jotka menevät valokiilassa, että tietäisi minkä verran pitää hoputtaa ihmisiä, jotka ovat jääneet taakse vai onko sillä merkitystäkään, jos he ovat vapaaehtoisesti jättäytyneet pois median maailmasta. Nämä maailmat eivät edes kohtaa, koska niillä ei ole rajapintoja". Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Haastattelut on tehty Sisältötuotannosta itäsuomalaiseksi vahvuudeksi -seminaarissa Kuopiossa 30.-31.10.2000.

© Nettiradio Mikaeli / Päivi Kapiainen-Heiskanen 2000