Kynttilämiestä viedään maailmalle

Copyright: Mervi Sensio

Hannu Äikäs sanoo olevansa mikroyrittäjä. Äikkään yhden miehen yritys Kassiopeia löytyy Suomen kauneimmasta kunnasta Kangasniemeltä. Äikäs on myynyt tänä vuonna persoonallisia itse valmistamiaan kynttilöitä tuhansia kappaleita. Myynti on viime vuodesta tuplaantunut, ja nyt kynttilämiestä kutsutaan maailmalle. Kassiopeian kynttilöistä kiinnostuneita ostajia on ilmaantunut Sveitsistä, Kanadasta, Norjasta ja Iso-Britanniasta. Äikkäällä on nyt kaksi vaihtoehtoa; lisätä tuotantoa, investoida ja kehittää - tai tyytyä vähempään.

Toiminimi Hannu Äikäs aloitti toimintansa 1991, jolloin mies ei vielä tiennyt kynttilöistä mitään. Kultaseppä Äikäs teki ja korjasi koruja. Joitakin vuosia myöhemmin mies osti toimitilat kotipaikkakuntansa Kangasniemen keskustan tuntumasta. Ensin sisään kannettiin pingispöytä.


Oliko hyppy yrittäjäksi iso juttu?
Miksi kultaseppä alkaa valmistamaan kynttilöitä?


Kassiopeia Korut ja Kynttilät -niminen yritys perustettiin 1998. Tulitarina tuotesarjaan kuuluu seitsemän erilaista mallia. Kynttilät ovat läpivärjättyjä ja käsityötä. Jotakin käsityöyrittäjän luovasta hulluudesta kertoo se, että kynttilän valmistukseen käytetään muun muassa pyykinpesukonetta, kiuasta, lypsykonetta ja kunnan keittiön entistä rokkapataa.


Mistä ammattitaito?
Miten erikoiset tuotteet syntyivät?


Copyright: Mervi Sensio

Kaksi kertaa vuodessa Helsingissä järjestettävät Forma-messut ovat olleet Äikkäälle tärkeä osa markkinointia. Messujen jälkeen myynti hoituu itsestään, mainosmarkkoja ei mies ole tuhlaillut.


Miten markkinat ovat kehittyneet alkuajoista tähän päivään?


Ostajia on, mutta vuorokauden tunnit eivät riitä. Tuotantoa Äikäs lisää tällä hetkellä tekemällä töitä ja töitä, välillä ympäripyöreitäkin päiviä. Kassiopeian kynttilät viedään käsistä, ja kysyntä kasvaa koko ajan. Jos kysyntä kasvaa samaa vauhtia lähikuukausina ja vuosina ja jos Äikäs haluaa vastata kaikkiin tilauksiin, hänen on lisättävä tuotantoa reippaasti. Suunnitelmia on, mutta uskaltaako Äikäs ne toteuttaa?


Kansainväliset markkinat?
Miten pienyrittäjä voi kansainvälistyä?


Äikäs sanoo, ettei kukaan Suomessa usko, että käsityöyrittäjä voi rikastua työllään. Äikäs olisi itsekin tyytyväinen jo siihen, että oma yritys työllistäisi hänet ympäri vuoden. Mitä kummaa? Juuri kun mies on todennut kysynnän kaksinkertaistuvan, hän muuttuu vaatimattomaksi.


Olisiko ripauksesta kunnianhimoa apua?
Onko tämä elämäsi työ?


Hannu Äikäs. Copyright: Mervi Sensio

Katso nettivideolta Hannu Äikkään kynttilän valmistusta käytännössä.


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 4 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8); vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on toimittanut Mervi Sensio; kuvannut ja leikannut Jouko Teräs; tuotannon ohjaajana on toiminut Matti Markkanen.

Hannu Äikäs on vuoden 2000 eteläsavolainen käsityöyrittäjä.

Linkki: