Taidan olla kalliomaalauksia maalanneiden jälkeläinen

Ulla Kyyrö. Copyright: Matti Markkanen

Ristiinalaisen Ulla Kyyrön hurahtaminen kalliomaalauksiin muuttui vähitellen käsityöyrittäjyydeksi parisenkymmentä vuotta sitten. Käsityöyrittäjä hankkii leipänsä tänään maalaamalla käsin valmiille posliinille Astuvansalmen kalliomaalausten inspiroimia aiheita. Ulla Kyyrön tavaramerkki on ruskeiden ja sinisten posliiniesineiden pinnan tupsuttaminen naapurirautakaupan roskiksista löytyvillä muovikelmuilla.

Varsinainen kipinä yrittäjyyteen syttyi, kun ensimmäisistä kalliomaalauksin koristelluista lautasista napsahti Taitavin käsin -kilpailusta ensimmäinen sija vuonna 1985. Samaisella vuosikymmenellä syntyi oma yritys, Ulriikki. "Eko-Ullaksi" itseään tituleeraava yrittäjä tunnistaa itsestään käsityöyrittäjien helmasynnin; omaa työtä tulee vähäteltyä ja omien tuotteiden markkinointi ahdistaa ajoittain. Talvikaudet Ulla Kyyrö maalaa tuotteitaan ristiinalaisen rautakaupan yläkerran pienessä verstaassa ja kesäisin nauravaisen yrittäjän tapaa toreilta tuotteitaan myymässä.

Ulla Kyyrön haastattelu hänen verstaallaan.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 8 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Copyright: Matti Markkanen

Lasinsulatus ja öljyväritekniikoiden kokeileminen kiinnostaisivat Ulla Kyyröä lähitulevaisuudessa. Ja mikäpä ettei vanerilevyillekin voisi maalata aiheita kalliomaalauksista, kun asiakaskuntaa näyttäisi riittävän. Markkinointikanavinaan hän käyttää paikallista suoramyyntipistettä, lahjatavaraliikkeitä ja onpa eteläsavolaista käsityötä tarjolla pienimuotoisesti myös Pohjois-Saksassa. Internet-markkinointi saa tietokonekursseja parhaillaan käyvältä Ulla Kyyröltä hersyvät naurut, "vaikka olenkin innostunut tietokoneesta, niin kun otan esille värikynät ja sakset, niin johan syntyy...".

Ristiinaa Ulla Kyyrö pitää hyvänä paikkana käsityöyrittäjälle. Yhteistyö hän kaipaisi vaikkapa tekstiilitaiteilijan kanssa. "Olisi kiva tehdä vaikka joku sarja, kun toinen ompelisi tekstiilit". Yksi toivekin hänellä on kunnan suuntaan. Kun Ristiinan Rantatorille laitellaan kivipollareita, yrittäjä toivoisi pääsevänsä mukaan tekemään niitä, että hänestäkin jäisi ikuisesti kiveen piirtynyt merkki Saimaan rannalle.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: