Maallemuuttaja perusti ateljeen ja taidegallerian

Copyright: Matti Markkanen

Kun paljasjalkainen helsinkiläinen Paula Lamio-Matinen muutti miehensä kanssa 1996 lossimatkan taakse Puumalan Niinisaareen, häntä poltteli tehdä pitkäaikaisesta posliininmaalausharrastuksesta leipäpuu. Ensin syntyikin emännän oma Posliiniateljee Honey Moo. Kesällä 2000 avattiin hirsisessä kotitalossa Saimaan rannalla myös Korpigalleria, jonka nimekkäät taiteilijat ovat vetäneet saareen mukavasti taiteen ihailijoita ja ennen kaikkea ostajia.

Pitkän työuran sihteerinä tehnyt Paula Lamio-Matinen näki nykyisen kotinsa ensi kertaa talvella. Lumen keskellä nökötti luonnonvärinen rakennus täynnä erikoisia huoneita, joista kummallisin oli betoniseinäinen bunkkerityyppinen suuri tila. Rantamaisema ja levollinen tunnelma tekivät heti vaikutuksen. Myöhemmin valkeni, että betonipunkkeristahan saa oivallinen taidegallerian, jota eivät vesivauriot tai turvallisuusongelmat liiemmin uhkaa.

Paula Lamio-Matisen haastattelu hänen kotigalleriassaan.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 5 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi Matti Markkanen, ja toimitti Päivi Kapiainen-Heiskanen.

Paula Lamio-Matinen. Copyright: Matti Markkanen

Kesäisin kolme kuukautta auki olevan Korpigallerian taiteilijoita ovat olleet kesällä 2000 Juhani Palmu, 2001 Tapani Tammenpää, Juha Tammenpää ja Carl Wargh, 2002 Kaj Smeds, 2003 Kati Mikola ja 2004 Kirsi Neuvonen.

Niinisaaresta on viime vuosina tullut vetovoimainen matkailukohde. Perinteisen maaseutuyrittämisen ja taidekohteen lisäksi matkailijat löytävät saaresta muun muassa tilaviiniä, ekomuseon, savusaunan ja omavaraismökkejä. Saaren yrittäjät puhaltavat yhteen hiileen, ja he ovat räätälöineet Niinisaaren kierroksia matkailijoille hyvällä menestyksellä. Pienten maaseutumatkailukohteiden markkinointi yksin onkin visaista puuhaa, Paula Lamio-Matinen sanoo, sillä rahaa voi laittaa mainoksiin loputtomasti, eikä sittenkään tiedä tavoittaako haluamansa kohderyhmän. Hänestä onkin suuri onni asua ja yrittää juuri Niinisaaressa, jonka yrittäjien kanssa voi tehdä yhteismarkkinointia.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: