Lemmikki lähtee lomalle

Copyright Marja Mäenpää

Kun emäntä ja isäntä lähtevät lomamatkalle, Musti ja Mirri eivät voi jäädä yksin kotiin. Silloin kannattaa kääntää auton nokka kohti eläinten hoitokotia, jossa lemmikki on varmasti hyvissä käsissä.

Lemmikkieläinhoitolassa lemmikeistä huolehditaan esimerkiksi silloin, kun omistaja lähtee matkalle. Eläin on hoitolassa täysihoidossa, mikä tarkoittaa niin ruokkimista, ulkoiluttamista kuin eläimen kanssa leikkimistäkin. Lemmikki voi viipyä hoitolassa muutamasta tunnista useampaan päivään. Omistaja voi saada hoitopaikasta myös apua ja neuvoja oman suojattinsa hoitoon.

Yleensä lemmikkieläinhoitoloissa huolehditaan kissoista, koirista, jyrsijöistä ja linnuista. Jotkut hoitolat vastaanottavat myös matelijoita. Hoitoon tuotavilla jyrsijöillä pitää olla mukanaan omat häkit ja matelijoita ottavissa hoitoloissa niille on varattu tarvittavat terraariot.

Omistajakin voi vaikuttaa lemmikkinsä viihtyvyyteen hoitokodissa. Eläimelle pitäisi ottaa kotoa mukaan jotakin tuttua, esimerkiksi oma peitto tai leluja. Itsestään selvää lienee, että rokotusten ja madotusten täytyy olla kunnossa. Tärkeintähän on, että eläin viihtyy ja tuntee olevansa turvassa. Silloin omistajakin voi huoletta hoitaa omia asioitaan.

Koiramäen lemmikkieläinhoitola

Eila Kaiponen trimmaamassa kääpiövillakoira Juanin turkkia. Copyright: Marja Mäenpää

Savonlinnassa toimiva Koiramäen lemmikkieläinhoitola perustettiin vuonna 1997. Ikänsä eläinten parissa pyörineelle Eila Kaiposelle hoitolan perustaminen oli luonnollinen juttu. Koiramäen suosio on kasvanut vuosien varrella. Kun tieto hoitolasta leviää, ihmiset tuovat lemmikejään hoitoon sekä parin tunnin kauppareissun että viikkoja kestävän lomamatkan vuoksi.

Hoitolan pyörittämisen lisäksi Eila kasvattaa Pyreneitten mastiffeja ja bulldogeja Japstiffin kennelin nimissä. Eilan lisäksi Koiramäen toiminnassa on mukana hänen miehensä Kari Kaiponen. Hän on erikoistunut koirien korvien tatuoimiseen ja mikrosirujen asettamiseen.

Koiramäen lemmikkieläinhoitolassa eläinvierailla on lokoisat oltavat. Esimerkiksi koirille ja kissoille on varattu erittäin siisteinä pidetyt sisähäkit. Ulkona eläimet voivat käyskennellä kahdessa isossa tarhassa. Hoitoon tuotavilla jyrsijöillä pitää olla mukanaan omat häkit. Matelijoita Koiramäelle ei oteta, koska niille ei ole hankittu tarvittavia terraarioita.

Kesäkuntoon! Copyright Marja Mäenpää

Työ Koiramäellä on ympärivuorokautista. Haastattelumme aikanakin Eila napsi kääpiövillakoira Juanin turkkia nätimpään malliin. Eila kertoo itse rakastamastaan työstä.


Mitä työhön lemmikkieläinhoitolassa kuuluu?


Kaikkia omistajia tietenkin kiinnostaa tietää, miten Eila pärjää heidän silmäteränsä kanssa. Eläimiähän on niin monenlaisia...


Miten ongelmatapauksia käsitellään?


Tatuoitu koira ei katoa kartalta. Rekisterinumero on painettu koiran vasempaan korvanlehteen. Copyright: Marja Mäenpää

Löytöeläinhoitola

Lemmikkieläinten hoitamisen lisäksi Koiramäelle voidaan tuoda eksyneitä tai heitteillejätettyjä eläimiä, koska paikka on myös löytöeläinkoti.


Miten irtoeläinten kanssa toimitaan?


Useimmat löytöeläinhoitolaan tuodut lemmikkieläimet löytävät omat omistajansa. Mikäli heitä ei kuitenkaan ilmaannu, yritetään eläimelle etsiä uusi koti. Ilmaiseksi eläimiä ei kuitenkaan uudelle omistajalle anneta. Eilan sanoin: "Sen minkä ihmiset ilmaiseksi saa, ne siitä viis veisaa!" Siksi löytöeläimien luovuttamisesta uuteen kotiin peritään muutaman kympin suuruinen maksu.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: