Luonto on valtava voimanlähde

Copyright: Tiina Toivakka

Aika pysähtyy Anttolanhovin vanhan Väentuvan rappusilla. Aamuhämärissä kynttilöiden liekki valaisee rappusia, ja vieras pysähtyy kuuntelemaan hiljaisuutta. Verkkainen tunnelma ei rikkoonnu sisään astuttaessakaan. Väentuvan emäntä, luontomatkailuyrittäjä Tiina Leinonen kohentelee paikkoja edellisillan pikkujouluvieraiden jäljiltä. Vieraat ovat tehneet vaelluksen pimeään metsään ja kokoontuneet sen jälkeen nauttimaan pikkujouluherkkuja Väentuvan ison uunin ympärille.

Tiina Leinosen yrityksen Opas-Tiinan palveluihin kuuluvat erilaiset luonnossa järjestettävät vaellukset ja tapahtumat. Saimaaseen voi tutustua melomalla tai kirkkoveneellä, ja talvisin voi retkeillä lumikengillä tai murtomaasuksilla. Anttolanhovin Väentuvan Tiina Leinonen vuokrasi parisen vuotta sitten Mikkelin kaupungilta ja järjestää siellä muun muassa pannukahvituokioita, jonka aikana hän kertoo kuulijoille Saimaan luonnosta. Kunnostettavaa Väentuvassa riittää vielä pitkäksi aikaa, sillä tupa oli ehtinyt melkoisen huonoon kuntoon. Tiina Leinonen on muutaman apuihmisen kanssa remontoinut tupaa pikkuhiljaa, ja on herättänyt vanhan Väentuvan uuteen elämään. Luontoalan yrittäjäksi Tiina Leinonen kertoo ajautuneensa vähitellen. Lapsuusvuodet Saimaan rannalla sytyttivät rakkauden järven luontoon ja maisemiin. Koulutukseltaan Tiina Leinonen on sekä eräopas, liikunnanohjaaja että metsätalousinsinööri ja retkipalvelujen ohella hän tuottaa myös metsäpalveluja.


Luontokosketus on aina ollut voimakas
Monipuolista osaamista


Vaikka Opas-Tiina järjestää toimintaa ja retkiä myös talvisaikaan, kesä on ehdottomasti vilkkainta aikaa. Kesäisin Tiina Leinosella on Anttolan satamassa vuokrauspiste, josta matkailijat voivat vuokrata kanootteja ja tilata retkiä. Leinonen korostaa, että hän ei järjestä extreme-retkiä, sillä "luonto itsessään antaa extremen ja minä vastaan siitä, että asiakas voi nauttia retkestä turvallisin mielin". Retkipalvelujen kysyntä on Leinosen mukaan jatkuvasti kasvanut. Paljon on vakioasiakkaita, jotka palaavat vuosi vuoden jälkeen Saimaan kiehtoviin maisemiin. Ulkomaalaisia tulee etenkin Sveitsistä, ja yrittäjä on havainnut monissa sveitsiläisissä hyvin voimakkaan ekologisen vastuuntunnon.


Kysyntä kasvanut jatkuvasti
Asiakkaat ovat työn rikkaus


Tiina Leinonen on tyypillinen yksin yrittäjä, joka ei ole työtuntejaan laskenut eikä itseään säästellyt. Seitsemän vuotta yrittäjänä on tuonut mukanaan suuren määrän kokemusta ja samalla myös uskoa luontomatkailuun. Voimia omaan työhön Tiina Leinonen toteaa saavansa luonnosta ja siellä liikkumisesta.
"Viimeisten vuosien aikana voi sormella laskea ne kerrat, kun olen television avannut. Ennemmin vaikka katson kuuta tai lähden vaeltamaan luontoon."


Luontosuhde on voimakas


Suomalaisella luontomatkailulla on Tiina Leinosen mukaan tulevaisuutta, sillä yhä useammat ihmiset haluavat lomallaan liikkua ja nähdä aitoja asioita. Leinonen toivoo, että myös maakunnan päättäjät ymmärtäisivät tämän asian merkityksen ja alkaisivat yhdessä rakentaa luontomatkailun kokonaisuutta. Pienet yrittäjät eivät yksinään saa maakunnan luontomatkailua nousuun, vaan satsauksen pitäisi olla Leinosen mielestä poliittinen.


Voimat pitäisi nyt yhdistää


Tiina Leinonen. Copyright: Tiina Toivakka

Oman yrityksensä suhteen Tiina Leinosella on nyt meneillään tuumaustauko. Vaihtoehtoina on joko keskittyminen yhteen tai pariin kärkituotteeseen tai laajentaa yritystä huomattavasti ja palkata lisää henkilökuntaa.
"Tuottavan liiketoiminnan aikaansaaminen on vaikeaa, muttei mahdotonta. Usko alaan on säilynyt kaikki nämä vuodet vahvana, ja vaikkei työllä ole pystynyt konkreettisesti rikastumaan, henkistä pääomaa on tullut sitäkin enemmän", Tiina Leinonen toteaa.


Kaksi vaihtoehtoa
Rikastuminen on ollut henkistä


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: