Naisyrittäjyys kasvaa suurten otsikoiden varjossa

Copyright: Mervi Sensio

Naiset kertovat omia tarinoitaan yrittäjänä. Tältä sivulta löytyy elämänmakuisia juttuja, joissa ei pilvilinnojen perään haikailla.

"Kannustaisin yli nelikymppisiä naisia yrittäjiksi"
Pienesti tekeminen on tyypillistä naisyrittäjille ja kieltämättä välillä tuli olo, ettei ole herrojen mielestä oikea yrittäjä, tuumii Ristiinan kunnan matkailuasioita viitisen vuotta hoitanut Kristiina Kilpijärvi, joka perusti oman osakeyhtiön ilman velkarahaa. (Juttu on vuodelta 2002)

Koruseppä ammentaa muinaisista aiheista
Kalliomaalaukset, riimut ja tervelepät innoittavat hirvensalmelaista kultaseppä Eeva-Kaisa Ehrnroothia, jonka verstaassa on syntynyt vuosikymmenen ajan historiallisista aiheista koruja. Koruseppä yrittää hevostilan päärakennuksen yläkerran verstaassa. (Juttu on vuodelta 2004)

Kotipalveluille riittää kysyntää
Erilaisten kotitöiden teettäminen ulkopuolisilla on viimeisten vuosien aikana selkeästi lisääntynyt. Enää ulkopuolisen siivous- tai muun kotityön teettämistä ammattilaisilla ei pidetä elitistisenä tai laiskuutena. (Juttu on vuodelta 2004)

Kun elämä on koiria aamusta iltaan
Janet Tervashonka perusti 18 vuotta sitten koirahoitola Janeterin Kangasniemelle. Nyt hänen aikansa kuluu suurimmaksi osaksi koirien parissa: koirahoitolassa hän hoitaa asiakkaiden koiria ja vapaa-ajalla hän harrastaa omien koirien kanssa. (Juttu on vuodelta 2004)

Käsistään kätevä keksii monta yrittämisen muotoa
Mikkeliläissyntyinen Katarina Lähteenmäki lähti opiskelemaan viideksi vuodeksi. Isäntä elätti, perhe muutti, perustettiin yritys ja lapsetkin luopuivat monesta. Mikä parasta, elämänlaatu koheni. (Juttu on vuodelta 2003)

Lahjatavarakauppias toteuttaa unelmia
"Hyvässä lahjatavarakaupassa asiakasta palvellaan ja hänen erityistarpeensakin pyritään täyttämään. Pitää antaa asiakkaalle aikaa ja tilaa katsella ja tutustua kaupan valikoimiin", mikkeliläinen lahja- ja sisustustarvikekauppias Anne Heiskanen toteaa. (Juttu on vuodelta 2003)

Mistä on menestyvät yrittäjänaiset tehty?
Menestyvät yrittäjänaiset puhuvat visioista ja missioista. Unelmista ja haaveista. Kummallisistakin maailmanparantajan ideoista. Mutta myös kannattavuuslaskelmista, bisneksestä ja liiketoimintasuunnitelmista. Tässä jutussa tutkija kertoo, miksi naiset menestyvät. (Juttu on vuodelta 2005)

Nainen, joka päätti menestyä IT-alalla
Marjo Kaipainen on Internet-teknologiaan erikoistuneen yrityksen toimitusjohtaja. Aikoinaan myös kassamyyjänä, toimistovirkailijana ja palkanlaskijana urallaan töitä paiskinut Kaipainen toteaa, että työkokemuksen takia hän tietää tarkalleen, mitä hän haluaa työltään, yrityksiltään ja tuotteiltaan. (Juttu on vuodelta 2004)

Naiset kärkeen töissä ja yrittäjinä
Naisten osuus johtajista ja yrittäjistä kasvaa hitaasti, mutta varmasti. Entisinä aikoina nainen pääsikin yritysjohtajaksi vain perustamalla yrityksen tai perimällä sen. Varmin keino on yhä perustaa oma yritys. Siihen saa apuakin. (Juttu on vuodelta 1999)

Naisyrittäjyyttä yli rajojen
Naisyrittäjien yhteistyöohjelman tavoitteena on tukea suomalaisten ja venäläisten naisyrittäjien verkostoitumista ja lisätä liiketoiminnan yhteistyötä. Ohjelmaan osallistujat ovat olleet tyytyväisiä, ja konkreettisia yhteishankkeita on käynnistynyt. (Juttu on vuodelta 2003)

Copyright: Mervi Sensio

"Naisyrittäjältä jää mersu ostamatta"
Mikkeliläinen Vuokko Rehn on ollut mukana monissa yhteiskunnallisissa tehtävissä yrittäjäjärjestöstä eduskuntaan. Alun perin englannin opettajaksi valmistuneen Vuokko Rehnin takana 25-vuotinen työ perheen autoalan yrityksessä. Kiinnostusta yrittämiseen liittyviin asioihin riittää yhä. (Juttu on vuodelta 2001)

Naisyrittäjästä on moneksi
Suomalaisista yrittäjistä yli kolmannes eli runsaat 71 000 on naisia. Suurin osa naisten johtamista yrityksistä on pienyrityksiä, jotka työllistävät alle 10 ihmistä. Viime vuosina naisten halukkuus yrittäjyyteen on kuitenkin vähentynyt huomattavasti; perheen ja työelämän yhdistäminen on vaikeaa eikä suomalainen lainsäädäntökään aina tue naisyrittäjää. (Juttu on vuodelta 2002)

Pienyrittäjä sisustaa vaikka ruumisarkun
Mikkeliläinen käsityöyrittäjä Pipsa Väänänen pyörittää omaa ompelimoa kaupungin keskustassa. Siellä valmistuu oman tuoteperheen tuotteita, jotka valittiin Vuoden 2005 markkinatuotteeksi. Iso osa leivästä tulee kuitenkin asiakastöistä. (Juttu on vuodelta 2005)

Sentraalisandran Satulinna
Satu Silvo, näyttelijä ja kaupan tyttö Kymenlaaksosta, asennoituu yrittämiseen myönteisen realistisesti. Nyt yritetään ja jos ei onnistuta, nostetaan kädet pystyyn. Näyttelijän yritys on Hirvensalmella sijaitseva Satulinna. Kivinen kartano tarjoaa turvehoitoja, terveellistä ravintoa, vuorovaikutuskoulutusta ja ennen kaikkea rauhaa. (Juttu on vuodelta 2003)

Siiskosen leipomossa johtajatkin tekevät töitä
Mikkeliläisen Siiskosen kotileipomon perustajanaiselle Sirkka Siiskoselle oma leipomo oli kuin pieni lapsi, josta oli pidettävä hyvää huolta. Myös leipomon jatkaja, Sirkan tytär Riitta, ottaa työnteon vakavasti. Koko 40-vuotisen taipaleen ajan leipomo on ollut naisten näpeissä. (Juttu on vuodelta 2004)

Taidan olla kalliomaalauksia maalanneiden jälkeläinen
Ristiinalaisen Ulla Kyyrön hurahtaminen kalliomaalauksiin muuttui vähitellen käsityöyrittäjyydeksi parisenkymmentä vuotta sitten. Käsityöyrittäjä hankkii leipänsä maalaamalla käsin valmiille posliinille Astuvansalmen kalliomaalausten inspiroimia aiheita. (Juttu on vuodelta 2004)

"Tarvitaan vain työtila, kaksi kättä ja muutama työkalu siihen jatkeeksi"
Mirja Ratilainen teki rohkean päätöksen jättäessään työpaikkansa vanhainkodissa. Hän ryhtyi aikuisopiskelijaksi, hankki uuden ammatin ja perusti yrityksen laman ollessa pahimmillaan. Lähes kymmenen vuoden jälkeen se tuntuu hänestä yhä onnistuneelta ratkaisulta. (Juttu on vuodelta 2001)

Tuotantolaitoksia johtavat erilaiset johtajanaiset
Nainen saa, mitä haluaa, jos uskaltaa haluta, tietää neulefirman toimitusjohtaja ja puskee päin haasteita mitään pelkäämättä. Kattilaputiikin vastuullisimmassa asemassa oleva taas ihmettelee sitä, miten paljon sattumasta onkaan kyse elämässä. Kolmas toimitusjohtaja ei todennäköisesti ilman äitinsä topakkaa tukea olisi jaksanut keskittyä opiskeluun ja tähdätä päämääräänsä. (Juttu on vuodelta 2005)

Työ on luonteva osa koko elämää
Suomalaista naista ja perhettä on pitkään pidetty tasa-arvon esikuvana; meillä perheellisten naisten työssäkäynti on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Naisten tulojen osuus sekä perheiden taloudessa että koko kansantaloudessa on merkittävä. (Juttu on vuodelta 2001)

Villamaskotit keikkuvat japanilaisten kännyköissä
Mikkeliläisen Mari Saravon huovutetut villatuotteet keikkuvat monien suomalaisten korvissa ja rinnuksissa ja japanilaisten kännyköissä. Käsityöyrittäjyys on ihanaa, tuumaa tekijä viiden vuoden kokemuksella. (Juttu on vuodelta 2005)

Copyright: Suvi Härkönen

Vuodet mattoyrittäjinä ovat kasvattaneet sitkeyttä
Puumalalaiset Kirsi Hulkkonen ja Irja Piskonen pistivät mattokutomon pystyyn kivinavettaan vuonna 1996, hommasivat koneet Pohjanmaalta ja alkoivat omia hoksottimiaan käyttäen kokeilla, miten syntyisi asiakkaita kiinnostavia, omanäköisiä tuotteita. (Juttu on vuodelta 2004)

Yrittäjä saa tavoitella tähtitaivaita
Marski Data Oy:n toimitusjohtaja Armi Salo-Oksan mielestä yrittäminen on elämäntapa. Hän on toiminut yrittäjänä toistakymmentä vuotta - aluksi vaatetusalalla ja vuodesta 1994 IT-alalla toimivan Marski Datan toimitusjohtajana. "Itse en tunne yhtään samalla alalla toimivaa yrittäjänaista", Salo-Oksa pohtii. (Juttu on vuodelta 2004)

Yrittäjät yrittävät rakkaudenkin tähden
Tässä jutussa kerrotaan yrittämisestä, mutta ei liipata läheltäkään bisnestä. Tässä jutussa ei myöskään kahlata läpi liikeideoita, sillä niitä ei välttämättä ole. Työaikalakeja tai lomakorvauksiakaan ei voida valottaa, sillä sellaisia ei näissä yrityksissä tunneta. Neljä naista kertoo, millaista on yrittää rakkauden tähden. (Juttu on vuodelta 2003)