Yrittäjyys on helpompaa kuin kuvitellaan

Copyright: Heta Heiskanen

Kolme mikkeliläistä, syksyllä lukion aloittanutta kaverusta pisti pystyyn oman IT-alan yrityksen puolitoista vuotta sitten. Nuoret yrittäjät kiittelevät yrityshautomosta ja verotoimistosta saatuja neuvoja ja ihmettelevät itsekin, että yrittäjyys on ollut käytännössä helpompaa kuin kuviteltiin. Asiakkaita riittää siihen malliin, ettei markkinointia ole uskallettu liiemmin tehdä. Toki markkinointi ja mainonta hoituisi omalla osaamisella sekin.

Mikkeliläiset Juha Jalkanen, Niko Väisänen ja Kalle Pesonen värkkäilivät harrastuksenaan Internet-sivustoja, kunnes kysyntä alkoi kasvaa ja asiakkaat alkoivat kysellä isompia sivukokonaisuuksia tarjoten tekijöille niistä rahaa. Kaverukset marssivat verotoimistoon kysymään, mitä kannattaisi tehdä ja päätyivät pistämään pystyyn avoimen yhtiön, jossa on kaksi erillistä elinkeinoyhtymää. Toinen haara keskittyy mainostoimistotyöhön ja toinen tuottaa sivustoja ja sovelluksia Internetiin. Yrittämiseen on lähdetty alusta saakka ammattimaisesti ja jos intoa piisaa, markkina-aluetta kasvatetaan aikanaan vaikka koko maahan.


Miten liikeidea syntyi, Niko?
Minkälaista asiakaskuntaa etsitte?
Tuleeko rahaa ja riittääkö aika?


Yrittäjyyttä yritetään juurruttaa suomalaisten otsaluuhun ennätysmäisin kampanjoin. Jos yrittäjäjärjestöjen, hallituksen ja EU:n tavoitteita on uskominen, suomalaisista pitäisi alkaa kuoriutua yrittäjyyden sisäistäneitä kansalaisia jo esikoulusta alkaen. Tätä nykyä suomalaiset ovat kuitenkin laiskoja aloittamaan omia yrityksiä ja vertailututkimusten mukaan suomalaisnuoria ei oman bisneksen pyörittäminen kiinnosta edes sitä vertaa kuin muita. Nuoret mikkeliläisyrittäjät uskovat terveeseen maalaisjärkeen ja asiakkaiden toiveiden kuuntelemiseen. Tukea käytännön asioihin on löytynyt riittävästi.


Niko, mitkä asiat tulivat eteen uusina?
Juha, miten ennakkokäsityksesi pitivät kutinsa?
Kalle, mitä asioita pelkäsit turhaan?


Kolmen miehen yritystä pyöritetään Mikkelin ammattikorkeakoulun yrityshautomossa. Pääkonttori koostuu yhdestä huoneesta, jossa jokaisella on oma työpiste. Työtä tehdään iltaisin ja viikonloppuisin, kun tilauksia piisaa ja aikaa riittää opinnoilta ja muulta elämältä.

Kalle Pesonen, Juha Jalkanen ja Niko Väisänen. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Kalle, miten vanhemmat ja kaverit kommentoivat yritystä?


Yrityksen toimialana on tuottaa perinteisiä mainostoimistopalveluja ja Internet-sivustoja sekä sovelluksia. Ala on uusi, eivätkä asiakkaat monesti tiedä, mitä kaikkia palveluja heille olisi olla tarjolla. Kalle Pesonen vastaa sovellusten tekemisestä eli koodaa uusia asioita. Miten helppoa on kertoa asiakkaille, mitä te teette?


Pitää valita sanansa oikein
Niko, minkälaista asiakaspalautetta muistat?
Niko, minkälainen tyyppi olet yrittäjänä?


Nuorilla yrittäjillä piisaa luottamusta ja uskoa, että kun pitää jostakin ja yrittää, niin siinä yleensä onnistuu ja menestyy.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: