Pienyrittäjä sisustaa vaikka ruumisarkun

Copyright: Jenni Sovasalo ja Markku Kokkonen

Mikkeliläinen käsityöyrittäjä Pipsa Väänänen pyörittää omaa ompelimoa kaupungin keskustassa. Siellä valmistuu oman tuoteperheen tuotteita, jotka valittiin Vuoden 2005 markkinatuotteeksi. Iso osa leivästä tulee kuitenkin asiakastöistä.

Pipsa Väänänen aloitti nykymuotoisen yrittämisen 1991. Hän tekee omassa ompelimossaan paljon asiakastöitä eli ompelee vetoketjuja, lyhentää, korjaa ja kaventaa vaatteita. Aiemmin oli tavallista, että ihmiset ompeluttivat itselleen uusia vaatteita, mutta nyt moinen on selvästi vähentynyt. Viime vuosina pieneen puotiin on ilmestynyt itse kehiteltyjä ja valmistettuja tuotteita, jotka ratkovat kotien pikkupulmia. Tuoteperhe valittiin Kuopion tammimarkkinoilla Vuoden 2005 markkinatuotteeksi. Tunnustus antoi puhtia käsityöyrittäjälle, sillä työ on yksinäistä.

Käsityöyrittäjä puurtaa varsin itsekseen työtään, eikä tuuraajia löydy. Toisin kuin esimerkiksi kampaajilla, käsityöyrittäjille ei ole tarjolla yritysten järjestämiä kursseja, vaan uudet asiat pitää hoksata ja kehitellä itse.

Nettivideolla Pipsa Väänänen kertoo työstään.

Pipsa Väänänen. Copyright: Jenni Sovasalo ja Markku Kokkonen
56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 8 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon ovat kuvanneet, toimittaneet ja editoineet Jenni Sovasalo ja Markku Kokkonen.

Mielenkiintoisin ja erikoisin työ tähän mennessä on ollut ruumisarkun sisustaminen. Sekin piti opetella itse pohdiskelemalla. Projekti kuvastaa hyvin käsityöyrittäjän arkea, missä mikään asiakkaan toive ei voi jäädä täyttämättä.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: