Pajuseminaarissa ei syötetty pajunköyttä

Mikkelissä pidetyssä Pajuseminaarissa kuultiin asiantuntijoiden alustuksia sekä kokeiltiin käytännössä työpajoissa pajun monia mahdollisuuksia käsityömateriaalina. Mukana olivat Pajumies Henrik Aschan, yrityskonsultti Hannu Kainulainen sekä kehityspäällikkö Kirsti Salo Suomen 4H-liitosta. Lisäksi hankevastaava Pekka Ilén Paltekon tutkimusasemalta kertoi pajun koeviljelyprojektista sekä yrittäjä Matti Jyllinmaa valotti pajun hyötykäytön mahdollisuuksia teollisuuden näkökulmasta. Mikkeliin oli kokoontunut pajusta käsityömateriaalina, puutarhassa sekä pajun viljelystä kiinnostuneita henkilöitä eri puolilta Suomea liki seitsemänkymmentä. Mikkelin käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen yrityskouluttaja Tuulevi Aschanin mukaan kokemukset Suomen ensimmäisestä pajuseminaarista olivat hyvät.

- Päivä oli rakennettu siten, että kaikki osallistujat pääsivät kokemaan kaikilla aisteillaan, kuuntelemisen lisäksi myös itse tekemään. Monet punoivat ensimmäistä kertaa elämässään ja erilaisia pajatöitä valmistui huikea määrä. Seminaariin liittyvä elämyksellisyys oli upea juttu.

Pajuihmisillä oli työpajoissa mahdollisuus punoa pajusta seinäkoristeita sekä pesiä puutarhaan. Kutomalla valmistettiin pikku liinoja tai pannunalusia. Kauniiden kestokukkien valmistukseen tarvittiin pieni pätkä pajua ja terävä puukko. Puutarhan kukkatuet syntyivät rattoisasti muutamasta pajun vitsaksesta ja pienistä rautalangan pätkistä.

Seitsemän vuosikymmentä korinpunojana

Korinpunojana elämäntyönsä tehnyt Vilho Raatikainen oli myöskin esittelemässä omia tuotteitaan sekä taitojaan innokkaalle seminaariväelle. Raatikaisen materiaalina on ollut koko ajan suomalainen, kuorittu villipaju. Punontataidon hän sai aikoinaan perimätietona isältään. Raatikainen on auliisti siirtänyt omaa osaamistaan myös nuoremmille pitämällä parikymmentä punonta kurssia sekä kirjoittamalla Marketta Miettisen kanssa kirjan Pajutyöt.


Minkälaisia esineitä pajusta on kuluneiden vuosikymmenten aikana syntynyt?
Miten pajut kuorittiin?

© Nettiradio Mikaeli / Seija Ripatti 2000