"Tarvitaan vain työtila, kaksi kättä ja muutama työkalu siihen jatkeeksi"

Copyright: Nina Kurki

Mirja Ratilainen teki rohkean päätöksen jättäessään vanhan työpaikkansa Suosaaren vanhainkodissa. Vielä rohkeampaa oli se, että hän ryhtyi aikuisopiskelijaksi, hankki uuden ammatin ja perusti yrityksen laman ollessa pahimmillaan. Kun Ratilainen tarkastelee valintaansa lähes kymmenen vuoden jälkeen, se tuntuu hänestä yhä onnistuneelta.

Mirja Ratilainen on harrastanut vuosia kansalaisopistolla erilaisia taideaineita. Ajatus siitä, että hän voisi tehdä työkseen välillä jotain muutakin, kypsyi päätökseksi lähteä kokeilemaan ennen kuin se olisi liian myöhäistä. Opinnot silloisessa Mikkelin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa veivät Ratilaisen valulinjalle ja sitä kautta nykyisten tuotteiden raaka-aineen, valualumiinin, pariin.

Oman yrityksen Ratilainen perusti heti valmistuttuaan. Häkki-sarjan ensimmäinen tuote, sateenvarjoteline, syntyi lopputyönä. Sen saaman hyvän vastaanoton turvin Ratilainen uskalsi heittäytyä yrittäjäksi ja perusti pienen nyrkkipajan.


Kuinka yritys on kehittynyt vuosien aikana?
Kohtasitko vaikeuksia yrityksen perustamisessa?


Copyright: Nina Kurki

Mirja Ratilaiselle riittää yritys, jossa hän itse voi tehdä kovasti töitä. Yrityksen laajentaminen ei ole ollut mielessä missään vaiheessa.
- Jos olisin nuori ja energinen ihminen, niin ehkä siinä tapauksessa. Olen varma, että tuotteeni olisi ollut oikein menestyksekäs", hän toteaa.

Suurin osa valualumiinisista huonekaluista ja sisustusesineistä menee Etelä-Suomeen ja jonkin verran myös ulkomaille. Savo ja Mikkelin seutu eivät ole parasta markkina-aluetta modernisti muotoilluille tuotteille. Ratilainen epäilee, että osasyynä saattaa olla myös tuotteiden verraten korkea hinta.

Oman yrityksen pyörittäminen on raskasta, mutta samalla myös palkitsevaa. Hyvät kaupat antavat lisää itsevarmuutta ja auttavat eteenpäin. Mirja Ratilaisen tuotteita on muiden muassa Oslossa erään virastorakennuksen jokaisen kerroksen aulassa, Luxemburgin oikeustalolla ja Marimekon Kämpin myymälässä Helsingissä. Tuotteet ovat tuttuja myös sisustuslehtien kuvista.

Erityisen palkitsevaa Ratilaisen mielestä on nähdä oma tuote yksityiskodissa tai julkistilassa.
- Miten kauniilta se näyttääkin siinä ympäristössä, mihin se ihminen on halunnut sen ostaa. Se näyttää vielä paremmalta kuin täällä työhuoneen roinan keskellä, hän pohtii.


Mitä sitten, kun tulee aika lopettaa?
Jos tämä on ihannetyösi, mikä siitä tekee sellaisen?


Copyright: Nina Kurki

Häkki-sarja ja kuinka se syntyi

Mirja Ratilaisen studio sijaitsee Mikkelin keskustassa, vanhan Länsi-Savon talon yläkerroksessa. Studiossaan hän kokoaa valualumiinista valmistetut tuotteensa sekä sommittelee osaan niistä klinkkeristä tai kivestä mosaiikkeja. "Tuotteissani alku ja loppu ovat omaa. Kaikki muu siinä välillä on alihankkijoiden tekemää", kertoo Ratilainen.


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 3,5 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8); vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on toimittanut Nina Kurki, kuvannut ja leikannut Jaakko Oranen; tuotannon ohjaajana on toiminut Matti Markkanen.