Kotipalveluille riittää kysyntää

Copyright: Sanna Miettinen

Erilaisten kotitöiden teettäminen ulkopuolisilla on viimeisten vuosien aikana selkeästi lisääntynyt. Enää ulkopuolisen siivous- tai muun kotityön teettämistä ammattilaisilla ei pidetä elitistisenä tai laiskuutena. Muutaman vuoden käytössä olleen kotitalousvähennyksen ansiosta tavalliset lapsiperheet ovat alkaneet käyttää ahkerasti erilaisia ulkopuolisia palveluja.

Kotitaloustyön teettäminen ulkopuolisella maksaa 20 - 30 euroa/tunti. Noin sadan neliön asunnon siivoamiseen kuluu kolmisen tuntia, jolloin siivouksen hinnaksi tulee 60 - 90 euroa. Kotitalousvähennys siivoustyöstä on 60 prosenttia, ja omavastuu on 100 euroa. Vähennyksen enimmäismäärä vuodessa on 1 150 euroa verovelvollista kohden.

Kotitaloustyötä tarjoavien yritysten ja ihmisten määrä on kasvanut kaiken aikaa. Esimerkiksi Mikkelin alueella yksityinen perhe voi onnistua pääsemään siivousrinkiin, jolloin sama siivooja käy säännöllisesti noin parin viikon välein. Siivouspalveluihin erikoistuneita yrityksiä on niin ikään perustettu useita viime vuosien aikana, ja niiden kautta voi joissakin tapauksissa saada myös kotisairaanhoitoon liittyviä ammattilaisten palveluita.

Siivousringin kautta säännöllistä kotiapua
Siivousringin kautta on moni suomalainen perhe saanut apua kotitaloustöihin. Mikkelissä toimii tällä hetkellä muutama siivousrinki, joista kullakin on reilut 10 asiakasperhettä. Edullisimmillaan siivousringin palveluita saa, jos työhön palkattu kotitaloustyöntekijä saa työllistämistukea. Ainakin yksi mikkeliläinen siivousrinki jatkoi työntekijän työsopimusta työllistämistuen loppumisen jälkeen, vaikka se merkitsikin työn hinnan selkeää nousua.

Copyright: Teemu Manninen

Osana isompaa yritystä
Kaksi mikkeliläistä opiskelijanaista on reilun puolen vuoden siivonnut koteja. Naiset tekevät työtään itsenäisesti ja voivat itse valita asiakkaansa, mutta yrittäjiä he eivät ole, vaan palkan heille maksaa liikeyritysten siivouspalveluihin keskittynyt Suur-Savon Siivous. Naiset ovat itse tyytyväisiä järjestelyyn ja sanovat muutenkin kokevansa onnistumisen tunteita työssään.

Lama-aika pakotti yrittämään
Osuuskunta Pelakuu käynnistettiin lama-aikana vuonna 1997. Perustajina oli joukko työttömyysuhan alaisia naisia, joilla oli tahto ja rohkeus työllistää itse itsensä. Tällä hetkellä erityisesti hoiva- ja hoitopalveluihin erikoistunut osakeyhtiö työllistää 14 naista eikä kysynnän kasvulle näy loppua.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: