Lasinpuhaltajan käsissä lasi on siirappia

Copyright: Mervi Sensio

Pertunmaan Kuortissa Studiolasissa tehdään ainutlaatuista käsityötä. Lasinpuhaltajat taiteilevat erilaisin käsityömenetelmin jauhoisesta raakamateriaalista monenlaisia lasisia koriste- ja käyttöesineitä. Ammattitaitoa talosta löytyy varmuudella, sillä mestaripuhaltaja on asiantuntija jo neljännessä polvessa. Työkalutkin ovat kulkeneet perintönä isältä pojalle.

Studiolasi perustettiin jo vuonna 1977, jolloin yritys eli mukavasti lasitavaran tuotannon lisäksi 5-tien turistikohteena. Uudet tielinjaukset veivät turistit vähiin, mutta nykyisin Studiolasissa toimiva ja valmistuksesta vastaava Lasiruusu Oy on kehittänyt tuotteitaan monipuolisemmaksi ja myy niitä ympäriinsä Suomen ja Ruotsin lahjatavaraliikkeisiin sekä tavarataloihin. Talo työllistää kaikkiaan 6-7 henkilöä. Studiolasin väki on ollut alallaan myös edelläkävijä. Yrityksen nimissä kehitettiin sähköllä toimiva lasin sulatusuuni, jollaisia löytyy nykyään jokaisesta lasia työstävästi yrityksestä.

Jorma Terhomaa. Copyright: Mervi Sensio

Lasinpuhaltajamestari Jorma Terhomaa on puhaltanut lasia yli 30 vuotta. Videolla hän kertoo työstään ja lasinpuhaltajat näyttävät, kuinka lasinen kynttilänjalka ja koristelintu syntyvät.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 5 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon toimitti Mervi Sensio, kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Käsityöyrittäjiä Nettiradio Mikaelin arkistossa: