Yrittäjyys antaa elämälle sisältöä

Copyright: Mervi Sensio

Päätös lähteä itsenäiseksi yrittäjäksi oli vuosikausia työelämässä uraa tehneelle Jyrki Peltoselle pitkän kypsyttelyn tulos. Päätös syntyi kahden sattuman myötä ja oman yrityksen käynnistysvaihe oli nopea. Päätöstä ryhtyä kahvilayrittäjäksi Peltosen ei ole tarvinnut katua, vaikka toistaiseksi yritys on vienyt enemmän rahaa kuin tuonut.

Jyrki Peltonen kertoo ajatuksen yrittäjäksi ryhtymisestä kypsyneen kymmenisen vuotta. Yrittäjäperheessä kasvaneelle ajatus omasta yrityksestä ei ollut vieras. Lopullinen ratkaisu syntyi kolme vuotta sitten, kun Peltonen päätti lähteä silloisesta työpaikastaan ja alkoi etsiä itselleen sopivaa yritystoimintaa. "Startti olikin sitten varsin nopea, kun lehdessä haettiin kahvilayrittäjää torille, ja aikaa yrityksen pystyttämiseen jäi vain parisen viikkoa", Jyrki Peltonen muistelee.


Nopea startti


Yrittäjänä Jyrki Peltonen ei ollut torikahvilan toimintaa aloitellessaan täysin kokematon, sillä hän on jo vuosia pyörittänyt muun työn ohella pyörittänyt kirkkoveneisiin liittyvää vuokraustoimintaa. Kahvilan liiketoiminnasta hänellä ei sen sijaan ollut kokemusta, ja ensimmäinen kesä menikin opetellessa ja asiakkaisiin tutustuessa. Kesä meni silti jotakuinkin suunnitellusti.

Copyright: Tiina Toivakka
Tuliko yllätyksiä?


Mikkelin torilla toimi viime kesänä kaikkiaan viisi torikahvilaa, joten kilpailusta ei ole puutetta. Jyrki Peltosen mukaan kahvilayrittäjien välit ovat hyvät, ja torin elinkeinotoimintaa on pyritty kehittämään yhdessäkin. Peltonen korostaa, että vaikka osa asiakkaista käykin usein samassa kahvilassa, aika moni käy eri päivinä eri kahvilassa. "Olemme panostaneet erityisesti asiakaspalveluun ja pyrkineet saamaan kahvilaamme rennon ja mukavan fiiliksen". Torikahviloiden asiakaskunta jakaantuu toisaalta paikkakuntalaisiin vakioasiakkaisiin ja kesäasukkaisiin, jotka käyvät torilla kesä-heinäkuussa.


Välit kilpailijoihin ovat asialliset
Fiiliksen pitää olla leppoisa


Vapaapäiviä ei toriyrittäjä ehdi kesällä pitämään eikä Peltonenkaan ole paria päivää enempää malttanut olla työpaikaltaan poissa. Nykyistä työsarkaansa hän pitää kuitenkin mielekkäänä ja haasteellisena, vaikka teknisesti se on yksinkertaisempaa kuin aikaisemmassa työelämässä. Torikahvila sulkeutuu syyskuun lopussa, ja sen jälkeen Peltonen keskittyy kehittämään kesän alussa ostamansa kioskin liiketoimintaa. Myös oman kodin rakentaminen työllistää kahvilayrittäjää ensi talvena.


Töitä riittää


Jyrki Peltonen. Copyright: Tiina Toivakka

Torikahvilayrittäjä joutuu työnsä vuoksi tekemisiin monien byrokraattisten kiemuroiden kanssa. Lupia on haettava monelta taholta, ja erilaisia vuosi- ym. ilmoituksia on täytettävä melkoisia määriä. Mikkelin kaupunkia Peltonen kiittää suopeasta ja nopeasta asioiden käsittelystä, mutta muuten yhteiskunnassa voitaisiin yrittäjyyttä helpottaa monellakin tavoin purkamalla turhia byrokraattisia esteitä. Peltonen uskoo jatkavansa yrittäjänä vielä vuosia eteenpäin. Jos asia hänestä riippuu, niin torikahvila seisoo torilla vielä viiden vuoden päästä. Ilme on tosin varmasti muuttunut, ja palvelut kehittyneet entistä enemmän vastaamaan asiakkaiden toiveita. "Pitkäjänteisyyttä tämä työ kyllä kysyy, sillä toistaiseksi rahaa on mennyt enemmän kuin tullut. Yrittäminen on kuitenkin pitkäjänteistä työtä, jossa tulokset näkyvät vasta pidemmän ajan kuluttua."


Yrittäjäksi ryhtyminen on rankkaa
Kahvilan on oltava asiakkaidensa näköinen.
Rikastumaan ei pääse


Nettiradio Mikaelin arkistosta: