Listapoppia ja vaihtoehtoräimettä - suomalainen musiikki maailmalla

Tuomo Valtonen äänitysstudiossaan. Copyright: Eija Saarelainen

Suomalaisen musiikin menestys maailmalla on ollut vuosikaudet ainoastaan Hanoi Rocksin varassa. Viime vuonna tapahtui kummia: Bomfunk MC's ja Darude pamahtivat erittäin vaikeapääsyiselle brittilistalle ja HIM menestyi loistavasti Saksassa. Onko jokin muuttunut vai oliko aika vain kypsä suomalaisen musiikin menestyä? Kysyimme savonlinnalaiselta musiikkialan ammattilaiselta, mistä on kysymys.

Tuomo Valtonen on toiminut musiikkialalla jo 80-luvulla, joten mies tietänee mistä puhuu. Suomalaisen musiikin viimevuotista läpimurtoa hän ei täysin allekirjoita, voitaisiinkin puhua pop-musiikin läpilyönnistä.


Milloin läpilyönti tapahtuikaan


Hur glider man in?

Tuomo Valtonen edelleen äänitysstudiossaan. Copyright: Eija Saarelainen

Miten sitten suuren maailman musiikkikentille päästään? Miksi Ruotsista pukkaa jatkuvasti kansainvälisiä tähtiä? Mikä muuttui viime vuonna? Tuomo Valtonen antoi esimerkin rinnastamalla musiikin ja urheilun. Jos on tarpeeksi hyvä urheilemaan, pääsee varmasti Olympialaisiin, mutta musiikkialalla taidot eivät ole menestyksen tae. Sen lisäksi että on todella hyvä, täytyy hoitaa julkisuus ja jakelu eli markkinointi jyrää. Ruotsalaisilla on kansainvälisestä markkinoinnista kokemusta jo ABBAn kulta-ajoilta, joten tässä lienee yksi pääsyistä ruotsalaisen popmusiikin menestykseen kansainvälisillä musiikkimarkkinoilla. Virkeänä tietoyhteiskuntana Suomella saattaa olla valttikortti.


Maailma on pieni
Mikä suomalaisesta musiikista kiinnostaa?


Paikallista potentiaalia

Tuomo Valtonen. Copyright: Kati Solja

Savonlinnalainen musiikki- ja multimedia-alan osuuskunta Sundi Coop perustettiin vuonna 1998 Tuomo Valtosen Walltone-studion jatkajaksi. Yritys tarjoaa äänentoiston ja musiikin tuotantopalveluja. Suurin osa Sundi Coopin tiloissa työskentelevistä bändeistä on pääkaupunkiseudun levyfirmojen suojatteja, mutta Savonlinnastakin löytyy lahjakkuuksia. Valtonen mainitsee Psyche Del Buzzin, joka on puskenut töitä kymmenen vuotta ja tekee "äärimmäisen kelvollista" musiikkia. Bändi odottelee Valtosen mukaan vain sitä viimeistä silausta, taikasauvan heilautusta ja tie tähtiin on valmis. Toisena potentiaalisena menestyjänä hän mainitsee Savonlinnan OKL:n ylpeyden, Hyrrän.

Alalla on heikko ennustettavuus, joten koskaan ei voi olla varma mikä menestyy. Aina löytyy yllättäjiä, viimeisimpänä heviä suomenruotsiksi tykittävä Finntroll. Valtosen ehkä tunnetuimman asiakkaan Timo Rautiaisen ja Trio Niskalaukauksen menestyksestä nousseet odotukset ovat korkealla. Kokoonpano on hiljattain julkaissut viimeisimmän pitkäsoittonsa saksankielisen version, luonnollisesti Saksassa. Jäämme odottelemaan Rautiaisen voittokulkua heviteutoneiden maassa.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: