Veistolle Mäntyharju on kaiken keskipiste

Copyright: Mervi Sensio

Köyhässä ja kippeessä Etelä-Savossa, pienessä Mäntyharjun kunnassa, tehdään muutakin kuin päivitellään maailmanmenoa. Siellä tehdään miljoonabisnestä. Maailman johtaviin sahakoneiden valmistajiin kuuluva Veisto Oy pitää Mäntyharjua erinomaisena paikkana kansainvälisen yrityksen pyörittämiseen. Toimitusjohtaja Rauno Suoniemi toteaa, että Mäntyharjulta puuttuu vain illallispaikka.

Veisto Oy:n satumainen tarina alkaa jo 1950-luvulta. Silloin Eevert Rautio neljän poikansa kera ryhtyi kehittelemään laitetta, joka mahdollistaisi parrujen ja hirsien koneellisen valmistamisen. Innovatiivinen toiminta tuotti talvella 1964 koneen, joka teki monen miehen työn. HewSaw´n esi-isä oli syntynyt, ja Koneveisto Oy (nykyisin Veisto Oy) perustettiin. Toimitusjohtaja Rauno Suoniemi toteaa, että veljesten innovatiivisuus on säilynyt yrityksen toiminnassa tähän päivään asti. Raution Eskon, Kaukon, Joukon ja Hannun keksimä parrunveistokone on saanut satoja kehittyneempiä ja aina kehittyviä sisaruksia.


Miten Veisto syntyi?
Miksi ja miten Veiston sahakoneet lähtivät maailmalle?


Kansainvälisessä toiminnassa Veisto Oy on jo vanha kettu vuosikymmenien kokemuksella. Nykyään tuotannosta menee vientiin noin 60 prosenttia. Suoniemen mukaan tytäryhtiöt Ruotsissa, Saksassa, USA:ssa ja Kanadassa hoitavat alueensa markkinoinnin ja asiakassuhteet hyvin itsenäisesti. Yrityksen toiminta 25 johtavassa sahateollisuusmaassa on yksi syy siihen, etteivät Suomen laskusuhdanteet tai epävarmat puumarkkinat Veistoa kummemmin hetkauta. Yrityksen viime vuoden liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa eli noin 209 miljoonaa markkaa.

Copyright: Mervi Sensio
Millä eväillä Veistosta on kehittynyt kansainvälinen ja menestyvä?
Onko Veistolla heikkoja kohtia?
Millaista on pyörittää kansainvälistä yritystä Mäntyharjulta?
Miksi Veisto ei pyri pörssiin?


Sahakoneet valmistetaan lähes kokonaan Mäntyharjulla. Veisto valmistaa myös tukkikuljettimia, mutta keskittyy mielellään vaativampiin sahakoneisiin. Suoniemen mukaan "tyhmää rautaa" ei haluta takoa. Veiston jatkuva halu kehittää sahakoneitaan yhä fiksummiksi näkyy konkreettisesti siinä, että tuotekehittelyyn ja suunnitteluun satsataan yrityksen varoja reilu siivu. Tuotekehittelyn tosielämän laboratorioina toimivat Veiston omat sahat. Uudet konekomponentit testataan Hirvensalmen Kissakosken tai Mikkelin Anttolan sahalla, vasta sitten tuote lasketaan markkinoille. Toki sahalaitokset tuottavat myös puutavaraa teollisuudelle.


Kuinka paljon tuotekehittelyyn panostetaan?


Veisto Group, johon kuuluvat tytäryhtiöiden lisäksi Koneveisto Oy, Exama Oy ja Vakiometalli Oy, työllistävät noin 180 henkilöä. Heistä Mäntyharjulla palkkansa ansaitsee sata. Ammattitaitoisen työvoiman ja avainhenkilöiden löytäminen pienelle paikkakunnalle on haaste yritykselle, mutta Suoniemen mielestä tässä on onnistuttu. Keskimääräinen palveluaika Veistolla on kymmenen vuotta, yli 20 vuotta talossa viihtyneitä on peräti 13 prosenttia työntekijöistä.


Miten Mäntyharjulla riittää työntekijöitä?
Millaisia erikoisosaajia täällä tarvitaan?


Rauno Suoniemi. Copyright: Mervi Sensio

Veisto Oy on yhä Raution suvun hallinnassa, ja melkein kaikki Raution veljesten lapset ovat löytäneet yrityksestä oman paikkansa. Kotipaikka on kaikille kova sana, myös toimitusjohtaja Suoniemi on kotoisin Mäntyharjulta. Kansainvälinen yritys ei Suoniemen mukaan kärsi missään kohdassa siitä, että kansainväliselle lentokentälle on matkaa parin tunnin verran. Kuntana Mäntyharju on Suoniemen mielestä hoitanut osansa ansiokkaasti. Pystejä tai tukimarkkoja ei Veisto ole kunnalta saanut, mutta näitä ei terveellä pohjalla toimiva yritys tarvitsekaan. Suoniemi sanoo, että kunnan tehtävänä on huolehtia, että asuntoja riittää, koulut toimivat hyvin ja terveydenhoitopalvelut löytyvät.


Miten Mäntyharju on paikkakuntana vaikuttanut toimintaan?
Rassaavatko välimatkat?
Miten yhteiskunta voisi kannustaa muitakin yrityksiä siirtämään toimintaa syrjäseuduille?
Millaiset edellytykset yrittämiselle annetaan Suomessa?


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: