Kalamiehet pistivät pajan pystyyn

Ari Kousa (vas.) ja Jari Väisänen. Copyright: Jyri Alanne

Harrastuksesta tuli työ mikkeliläisille Ari Kousalle ja Jari Väisäselle reilut kaksi vuotta sitten, kun kaverukset perustivat kalastus- ja retkeilyliikkeen Mikkelin keskustaan. Yrityksellä on suotuisat tulevaisuuden näkymät jatkossa, sillä kilpailu on vähäistä Mikkelissä.

Ennen yrityksen perustamista Väisänen toimi tuntiopettajana Jyväskylän yliopiston historianlaitoksella. Kousa sen sijaan aloitti jo vuonna 1996 samaisessa kalastusalan erikoisliikkeessä myyjänä. Idea oman putiikin aloittamisesta alkoi kaveruksilla hautua 90-luvun puolivälissä ja kun tilaisuus koitti vuonna 2000 he päättivät ostaa liikkeen itselleen. Alkutaipale yrityksessä oli kohtuullisen helppoa valmiin asiakaspohjan ja liiketilojen vuoksi. Rahoitus sen sijaan oli hankalampi saada järjestymään, mutta pankki ja Finnvera auttoivat alkuun, ja tilitoimisto selvitti muut paperihommat.

Alan kilpailu ei liikkeen kotikaupungissa ole kovin kovaa. Erikoisliike pärjää, kun kunnossa ovat palvelu, erityisosaaminen, ammattitaito ja myyntituotteet. Työnjakonsa yrittäjät määrittelevät vapaaksi.


Minkälainen työnjako teillä on?


Copyright: Jyri Alanne

Paras myyntikausi on luonnollisesti kesä, kun kalastuskausi on parhaimmillaan ja kesälomalaiset sekä turistit "valtaavat" Mikkelin. Lisäksi joulumyynti on miesten yrityksessä vilkasta, kun pilkkikausi on alkanut ja ihmiset ostavat tuotteita lahjoiksi.


Minkälainen asiakaskunta on?


Oman kaupan pitäminen sitoo ja siihen on uhrattava omaa vapaa-aikaa. Kesälomaa kumpikin yrittäjä pitää korkeintaan viikon, kaksi vuodessa.


Miten yrittäminen vaikuttaa yksityiselämään?


Kousa ja Väisänen toivovat, että yritysverotusta voisi helpottaa. Heillä on haaveena palkata yksi työntekijä jakamaan työtaakkaa, mutta se on jäänyt haaveeksi pakollisten verojen ja maksujen takia.


Miten yhteiskunta suhtautuu yrittäjyyteen?


Copyright: Jyri Alanne

Lähtökohtana kaverusten liikkeessä on ollut kuulumattomuus mihinkään kauppaketjuun, sillä he arvostavat omaa päätösvaltaa ja omista asioista päättämistä. Lisäksi pienen yrityksen ei heidän mielestään kannata ruveta harkitsemaan ketjuun liittymistä. Tulevaisuuteen yrittäjät suhtautuvat luottavaisesti, eikä suunnitteilla ole radikaaleja uudistuksia.


Onko lopettaminen käynyt mielessä?


Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 340 000 euroa.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: