Yrttejä ja yrittäjyyttä eteläsavolaisittain

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Sekä viljeltyihin että luonnosta kerättyihin yrtteihin perustuva yrittäminen Etelä-Savossa on vielä pientä ja lapsenkengissä, mutta nousemassa tomerasti jaloilleen. Jotta bisnes elättäisi, tarvitaan viljelyn ja keruun lisäksi tuotekehittelyä, jatkojalostusta ja markkinointia. Luonnontuoteyrittäjä Sirkka Seppänen ja luomuyrttiviljelijä Päivi Avela kertovat yrteistä ja yrittäjyyden ehdoista.

Luonnontuotteista ja yrttiviljelystä ei kiskota tuohta miten tahansa. Varsinaiseen tuotantoon ja jalostukseen keskittyminen ei riitä, pienen yrityksen on tehtävä itseään tykö, haettava paikkansa markkinoilta ja opastettava kuluttajia. Vaikka raaka-aineet olisivat ihmisille miten tuttuja, valmiiden tuotteiden käyttäminen onkin jo toinen juttu, kun puhutaan esimerkiksi vadelmanlehtiteestä tai ratamosalvasta.

Copyright: Auli Kekkonen

"Mihinkä näitä käytetään?"
Aloittaessaan luonnontuoteyrittäjänä muutama vuosi sitten Sirkka Seppänen kuvitteli, että yrttejä on helppo markkinoida. Kävikin ilmi, että tuotevalikoima on mietittävä tarkkaan ja tuotteista kertominen muodostaa tärkeän osan liiketoiminnasta. Yrittäjyys oli sentään tuttua entuudestaan ja perhettäänkin tämä yrittäjä näkee, kun valmistaa tuotteitaan yhdessä puolisonsa kanssa.

"Täytyy olla työhullu ja innostunut asiastaan"
Mitä tekee luomupuutarhuri, kun sato on korjattu? Päivi Avela tietää, ettei puutarhurin talvi ole pelkkää lonkan vetämistä ja siemenluetteloiden selaamista. Elinkeinon edistämiseksi ammattitaitoa täytyy kehittää, kutoa verkostoja ja jakaa osaamistaan toisillekin. Päivi Avela laatii pihasuunnitelmia ja toimii yrttineuvojana.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: