Nettiradio Mikaeli pähkinänkuoressa

Nettiradio Mikaeli oli Mikkelin kaupungin / Otavan Opiston, YLEn ja itäsuomalaisen yhteistyöverkoston tuottama journalistinen verkkomedia, joka toimitti viikoittain omalle sivustolleen laajan ääntä, kuvaa, tekstiä ja nettivideoita sisältävän juttupaketin. Nettiradio Mikaeli aloitti toukokuussa 1998 mikkeliläistoimijoiden hallinnoimana EU-projektina. Projektikausi jatkui heinäkuuhun 2002. Helmikuusta 2004 joulukuun loppuun 2005 verkkomedian nimenä oli YLE Mikaeli. Toiminta lopetettiin joulukuussa 2005. Nettiradio Mikaeli on Mikkelin kaupungin alainen tuotemerkki.

Vuodesta 2001 alkaen toimitus tuotti nettivideoita viikoittain. Vuodesta 2002 alkaen syntyi myös puolen tunnin toimitettuja televisio-ohjelmia YLE Teemalle ja osa niistä uusittiin TV1:ssä. Vuonna 2005 valmistui seitsemän puolen tunnin televisio-ohjelmaa muun touhun ohessa.

Toimitus versioi verkkomedian aineistosta myös puolen tunnin toimitettuja radiojuttuja. Moniosaaminen, versiointi ja aineiston muokkaus eri jakelukanaviin (reusibility) tulivat meille tutuiksi osana käytännön työtä. Teimme myös useita webcasting-lähetyksiä luonnosta mm. norppakiveltä, kalasääsken pesältä tai huuhkajan talvipuuhista sekä yhteistyökumppaneidemme kanssa järjestetyistä mediaseminaareista.

Nettiradio Mikaelin arkistossa on joulukuun lopussa 2005 noin 4600 verkkosivua, yli 17 200 äänitiedostoa ja 264 nettivideota. Vuonna 2005 kävijöitä verkkomediallamme on ollut kuukausittain noin 25 000. Verkkojuttuja on linkitetty vuosien varrella säännöllisesti useisiin merkittäviin opetuksen, tutkimuksen, kulttuurin ja työelämän valtakunnallisiin verkkopalveluihin.

Televisio-ohjelmat

Ydintoimituksessa työskentelivät toimittaja-toimitussihteeri Mervi Sensio (60 %), kuvaaja-editoija Matti Markkanen, www-suunnittelija Tommi Lempinen ja tuottaja-toimittaja Päivi Kapiainen-Heiskanen. Yhteistyöoppilaitosten opiskelijoilla oli mahdollisuus tehdä päättötöitään ja suorittaa harjoitteluaan toimituksessamme. Toimitus sijaitsi Mikkelin ammattikorkeakoulun Kasarmin kampuksella Mikpolissa. Mikkelin ammattikorkeakoulu antoi käyttöön tilat, kalusteet ja tietoliikenneyhteydet. YLE Foorumi vastasi ydintoimituksen henkilöstön palkkauksesta. Laajan avustajaverkoston kustannussopimukset laati Mikkelin kaupunki.

Toimitus toimi journalistisena portinvartijana oppilaitosten itsenäisille mediapajoille ja juttutuotannoille mm. Savonlinnan yliopistokampuksella, MAMK:n metsätalouden koulutusyksikössä Pieksämäellä, Paltamon viestintälukiossa, Lieksan ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa, Outokummun oppimiskeskuksessa sekä Inarin kunnan viestintäpajalla. Lisäksi toimitus tuotti työelämäkokonaisuuksia Tampereella ja Mikkelissä sekä oli mukana työministeriön koordinoimassa inkeriläisten tiedotusprojektissa. Vuonna 2005 tuotannollinen yhteistyö käynnistyi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin kanssa.

Toiminta-ajatus

Toimintakertomus 1998-99

Projektisuunnitelma 2000 - 2003

Tiedotuslehti

Kävijäseuranta

Toimintakertomus 2000

Toimintakertomus 2001

Toimintakertomus 2002

Opintoradion juttukooste

Nettiradio Mikaeli viisi vuotta

Linkit