Nettiradio Mikaeli lähestyy uhmaikää

Ydintoimituksen tiimi avajaisissa 26.5.1998. Copyright: Nettiradio Mikaelin arkisto

Viisi vuotta journalistisen verkkomedian pyöritystä itäsuomalaisella kuorrutuksella on melkoinen saavutus ainakin tekijöiden itsensä mielestä. Ensimmäiset neljä vuotta meni projektirahoituksen etsimisessä ja homman muotojen hiomisessa. Viime vuoden kesäkuusta alkaen yhteistyökumppanit - Yle Multifoorumi ja Mikkelin kaupungin Otavan Opisto - ovat luotsanneet toimintaa vakinaiseen suuntaan.

Tekstistä, kuvasta ja äänitiedostoista koostettu verkkomedia sai rinnalleen viikoittaiset nettivideot vuoden 2001 alussa, ja suoria videolähetyksiä alettiin toteuttaa seuraavana vuonna. Vuonna 2002 syntyi myös ensimmäinen pitkä televisio-ohjelma, tunnin mittainen Nuori kulttuuri Kotkassa -ohjelma Yle Teemalle.

Vuoden 2003 alussa Ylen organisaatiouudistus kotiutti Nettiradio Mikaelin Yle Teeman Ismo Silvon alaisuuteen, ja Yle Multifoorumista muodostui oma osaamiskeskus. Muutokset näkyivät toimituksessa niin, että viikoittain alkoi syntyä myös pitkiä, puolen tunnin radio-ohjelmia Yle Multifoorumin nettiradioon (http://www.yle.fi/multifoorumi) tämän vuoden alussa ja valmiita ohjelmia on värkkäilty synttäreihin mennessä kaikkiaan 30.

Kuvagalleria 5-vuotispippaloista (klikkaamalla saat kuvat suuremmiksi).

Juhlapäivän kunniaksi koottu nostalgissävytteinen valokuvanäyttely on esillä myös kuvagalleriana. Kuvia Nettiradio Mikaelin taipaleelta 1998-2003. Klikkaamalla saat kuvat suuremmiksi.

Nettiradio Mikaeli on inspiroinut myös tutkijoita. Ylen toimittaja Kyösti Vaaran Jyväskylän yliopistolle valmistuneessa pro gradu -työssä "Äänellisiä visioita" on varsin laaja otos mikaelilaisia kertomassa mielipiteitään verkkomedian kehittämisestä. Otavan Opiston johtaja Hannu Linturi ja opetusministeriön neuvotteleva virkamies Juha Mäntyvaara hiovat parhaillaan väitöskirjojaan, joiden aineistoihin kuuluu myös Nettiradio Mikaeli. Toimituspäällikkö Päivi Kapiainen puolestaan on väkertänyt kevään ajan omaa pro gradu -työtään "Miten verkkomedia syntyy - Case Nettiradio Mikaeli" Tampereen yliopiston tiedotusopin laitokselle. Myös Mikkelin ammattikorkeakoulussa on ahkeroitu NRM:ään liittyviä lopputöitä, joista valmiita ovat Susanna Pajalan ja Esa Hakkaraisen työt. Tutkimusaiheita riittää jatkossakin.

Nettiradio Mikaeli olisi jäänyt syntymättä ilman innostuneita yhteistyökumppaneita, työteliäitä avustajia, sinnikkäitä harjoittelijoita ja uusiin haasteisiin intohimoisesti suhtautuvaa tiimiä. Kiitos kaikille mukana puurtaneille kehittäjille ja ihanille, innostaville ihmisille eri puolilla maata!

Verkkomedian viisivuotistaipaleesta kertovia juttuja:

Nettiradio Mikaelin taipaleesta kertovia dokumentteja: